Подкрепяното от Иран движение хуси ще освободи в събота 100 затворници от правителствените сили на Йемен.

Това заяви в петък ръководителят по въпросите на затворниците на йеменските бунтовници Абдул Кадер ал-Муртада, цитиран от "Ройтерс".

Решението беше издадено от лидера на движението Абдул-Малик Бадр Ал-Дин ал-Хути.

Ракета удари петролен танкер край Йемен

Ракета удари петролен танкер край Йемен

На борда е избухнал пожар

За последно йеменските хуси освободиха затворници през април 2023 г. при размяна на 250 хуси срещу 70 членове на правителствените сили на Йемен.

"Утре ще реализираме едностранна хуманитарна инициатива, в която ще освободим повече от 100 затворници", каза Муртада в изявление.

Конфликтът в Йемен, който уби десетки хиляди хора и остави милиони гладни, се разглежда като прокси война между Саудитска Арабия и Иран.

Пореден търговски кораб атакуван край Йемен

Пореден търговски кораб атакуван край Йемен

Ракета е ударила водата в непосредствена близост до кораба, без да причинява жертви или щети

Хусите са де факто властите в Северен Йемен. Международно признатото правителство е представено от Съвета за политическо лидерство, който беше сформиран под егидата на Саудитска Арабия миналата година и пое властта от президента на Йемен в изгнание.

Водена от Саудитска Арабия коалиция се намеси в Йемен през 2015 г., след като присъединените към Иран хуси свалиха правителството в Сана през 2014 г.

През последните месеци хусите редовно атакуват кораби в Червено море. 

Групата казва, че кампанията им е в знак на солидарност с палестинците на фона на войната в Газа, която беше предизвикана от нападението на терористична група "Хамас" на 7 октомври, при което около 1200 души бяха убити в Израел и 252 са взети за заложници.