Хусите в Йемен заявиха във вторник, че са извършили шест атаки срещу кораби с дронове и ракети през последните 72 часа в Аденския залив и Червено море, предава "Ройтерс".

Хусите атакуваха Maersk Saratoga, APL Detroit и Huang Pu, след като ги идентифицираха като американски или британски, в допълнение към кораба Pretty Lady, за който твърдят, че се е насочил към Израел, каза в изявление военният говорител на групата Яхя Сареа.

Хусите, които контролират столицата на Йемен и най-населените райони, атакуват международното корабоплаване в Червено море от ноември в знак на солидарност с палестинците, провокирайки ответни удари от САЩ и Великобритания от миналия месец.

Сареа добави, че групировката също е атакувала два американски разрушителя в Червено море, както и израелския град Ейлат.

Не беше ясно веднага коя от целите е била поразена от дроновете или ракетите.

Централното командване на САЩ заяви в неделя, че хусите са изстреляли ракети в близост до M/V Huang Pu, петролен танкер, собственост на Китай.

Maersk Saratoga е част от Maersk Line, Limited, което е дъщерното дружество на датската компания в САЩ, което превозва значителни количества товари за Министерството на отбраната, Държавния департамент, USAID и други правителствени агенции на САЩ.

Според данни на LSEG, APL Detroit е контейнер под сингапурски флаг, докато Pretty Lady е handymax кораб, плаващ под флаг на Малта.

Ескалиращата кампания на хусите с дронове и ракети срещу търговското корабоплаване задуши търговията през жизненоважния Суецки канал, свързващ Азия и Европа, и принуди много кораби да поемат по-дългия маршрут около Африка.

САЩ свалиха пет дрона на хусите над Червено море

САЩ свалиха пет дрона на хусите над Червено море

Йеменските бунтовници са изстреляли и ракети по китайски танкер