Плаващият под флаг на Белиз, регистриран в Обединеното кралство и експлоатиран от Ливан сухотоварен кораб "Рубимар" е бил атакуван в протока Баб ел-Мандеб. Корабът се е насочил на север по време на пътуването си от Хор Факкан в Обединените арабски емирства към Варна, България, когато е извършена атаката.

Тоа съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на Британската компания за морска сигурност Ambrey. 

Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство съобщи, че е получила сигнал за инцидент на 35 морски мили южно от йеменския Ал Муха (Мока) и че експлозия в непосредствена близост до кораба е довела до щети. Целият екипаж е в безопасност, се казва в информационна бележка на агенцията.

"Частично натовареният кораб забави за кратко от десет на шест възела и се отклони от курса и се свърза с флота на Джибути, преди да се върне към предишния си курс и скорост", добави Амбри.

САЩ извършили 5 удара срещу хусите в Йемен

САЩ извършили 5 удара срещу хусите в Йемен

Ударени са три мобилни противокорабни крилати ракети, един безпилотен подводен кораб и един безпилотен надводен кораб в събота

Припомняме, че йеменската групировка хуси провежда постоянни атаки с дронове и ракети срещу международни търговски кораби в Червено море и протока Баб ел-Мандеб от средата на ноември, заявявайки, че действа в знак на солидарност с палестинците, докато Израел води война срещу Хамас.