Противовъздушната отбрана на Саудитска Арабия е прехванала няколко балистични ракети, изстреляни от контролиращите северната част на Йемен бунтовници хуси, съобщава саудитската агенция SPA, като се позовава на арабската коалиция, предвождана от Саудитска Арабия, която се сражава с хусите.

В интернет се появиха видеокадри от летящи ракети, заснети в град Янбу, който е разположен в западната част на Саудитска Арабия, на 900 км от границата с Йемен и е голямо петролно пристанище.

Говорителят на коалицията полковник Турки ал Малики нарече продължаващите обстрели "варварски атаки".

През септември миналата година хусите поеха отговорност за ракетно нападение срещу съоръжения на държавната саудитска петролна компания Saudi Aramco. Тогава Саудитска Арабия беше принудена да намали производството на петрол с повече от половината.

От 2015 г. в Йемен има военна конфронтация между привържениците на президента Абд Рабу Мансур Хади, които са подкрепяни от арабската коалиция, предвождана от Саудитска Арабия, и хусите. В отговор на ударите по позиции на хусите в Северен Йемен, бунтовниците непрекъснато подлагат на ракетен обстрел градовете в югозападната част на кралството.