15-те морски пехотинци, задържани от Иран, признали, че са навлезли незаконно в ирански води, предаде иранското радио, цитирано от Ройтерс.

Това напълно противоречи на позицията на Великобритания, че моряците са задържани незаконно при провеждане на операция в иракски води.

Досега държавната телевизия показа четирима морски пехотинци, сред тях Фей Търни, единствената задържана жена и техните „признания", че са навлезли в морското пространство на Иран.

Те бяха задържани на 23 март и това предизвика остри реакции от Лондон, който поиска категорична позиция по въпроса от международни институции и държави. Великобритания поиска достъп до задържаните и обяви, че поддържа пряк контакт с иранските власти за освобождаването им.

Вчера телевизията Ал Алам излъчи нов запис. На него се виждат двама в униформи на морската пехота, които дават обяснения пред камерата, застанали пред голяма карта на Персийския залив.

Продължаването на кризата с британските моряци подсилва съмненията, че задържането им е свързано със задържани ирански граждани от американските сили в Ирак.