Арменският представител по международните правни въпроси Йегише Киракосян потвърди, че кавказката страна официално е ратифицирала присъединяването си към Международния наказателен съд (МНС).

"Римският статут на МНС официално влезе в сила за Армения на 1 февруари", заяви Киракосян пред Агенция Франс прес (АФП).

Ереван обяви намерението си да се присъедини към МНС през октомври, което беше възприето като опит да се откъсне от влиянието на Русия.

Ако руският президент Владимир Путин пътува до Армения, той може да бъде арестуван, тъй като съдът издаде заповед за арест срещу него заради предполагаеми военни престъпления, извършени по време на военната операция на Москва в Украйна.

Армения официално става член на МНС през февруари

Армения официално става член на МНС през февруари

Страната подаде молбата си за присъединяване към Международния наказателен съд

Миналия месец Ереван подписа ратификацията на Римския статут, който признава юрисдикцията на МНС.

Армения твърди, че това ще позволи на прокурорите да разследват предполагаеми престъпления, извършени в отцепилия се регион Нагорни Карабах в Азербайджан.

Решението за присъединяване към МНС разгневи и Москва, тъй като по-рано именно Международният наказателен съд издаде заповед за арест на президента Владимир Путин за предполагаемото депортиране на украински деца в Русия.