Армения официално подаде молбата си за присъединяване към Международния наказателен съд и ще стане негов пълноправен член през февруари. Това обяви днес Съдът в Хага, цитиран от "Франс прес".

Миналия месец Ереван подписа ратификацията на Римския статут, който признава юрисдикцията на МНС.

Армения твърди, че това ще позволи на прокурорите да разследват предполагаеми престъпления, извършени в отцепилия се регион Нагорни Карабах в Азербайджан.

"Уставът ще влезе в сила за Армения на 1 февруари 2024 г.", става ясно от прессъобщение на МНС и се добавя, че Армения ще стане 124-ата страна член и 19-ата държава от източноевропейската група.

Москва чака отговори от Ереван какво прави с Римския статут и МНС

Москва чака отговори от Ереван какво прави с Римския статут и МНС

Русия ще изгради действия въз основа на отговора на арменската страна

През септември Баку възвърна пълния си контрол над своя планински регион след светкавична офанзива, в резултат на която около 120 000 етнически арменци избягаха през границата в Армения.

Ереван обвини Баку в "етническо прочистване" в региона - нещо, което Азербайджан категорично отрича.

Решението за присъединяване към МНС разгневи и Москва, тъй като по-рано именно Международният наказателен съд издаде заповед за арест на президента Владимир Путин за предполагаемото депортиране на украински деца в Русия.

Страните членки на МНС са длъжни да арестуват Путин, в случай че той влезе на тяхна територия.

Армения ратифицира Римския статут на МНС

Армения ратифицира Римския статут на МНС

"За" гласуваха 60 депутати

Отношенията между Москва и Ереван се влошиха след военната операция на Баку, по време на която руските миротворци не се намесиха.

Създаден през 2002 г., МНС е единственият независим съд в света, който разследва най-тежките престъпления, като геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Държавите се присъединяват към юрисдикцията на съда, като подписват неговия основополагащ Римски статут. Азербайджан не е негов член.