Москва поиска от Ереван разяснения относно ратифицирането от арменския парламент на Римския статут на Международния наказателен съд (МНС) и ще изгради действия въз основа на отговора на арменската страна.

"Ние вече поискахме от арменската страна разяснение по този въпрос и ще определим следващите си стъпки въз основа на съдържанието на отговора на Ереван", каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки действията на арменските власти.

От пресслужбата на арменското правителство съобщиха, че кабинетът на министрите на републиката е изпратил Римския статут, на който се основава Международния наказателен съд за ратификация в парламента.

Отделно Мария Захарова разкритикува изявленията на представители на Армения наскоро по отношение на т.нар. Лачински коридор и обвиненията им, че Русия се оттегля от Централна Азия. Според говорителя на МВнР властите в Ереван допускат реторика "на ръба на грубостта", която не им отива.

Захарова подчерта, че ако представителите на Армения искат да разговарят с руската страна на експертно и "на добро политическо ниво", то тогава има всички възможности за това.

По-рано арменският премиер Никол Пашинян в интервю за италианския вестник La Repubblica заяви, че Русия се отдръпва от Южен Кавказ и руските миротворци не контролират Лачинския коридор, защото: "Русия или не иска, или не може да го направи".

А пък според Захарова последните инциденти със смъртта на арменски военнослужещи на арменско-азербайджанската граница на 1 септември за пореден път доказва не неефективността на руската миротворческа мисия там, а слабостта на мисията на ЕС в Армения.

Според Захарова, Руската федерация счита за необходима "редовна, ритмична работа по демаркация на арменско-азербайджанската граница с руска консултативна помощ, с едновременното организиране на комплекс от мерки за укрепване на доверието". "Ние също сме за разполагане на мисия на ОДКБ в граничната зона. Тук топката е в полето на Ереван", заяви Захарова.

Припомняме, че през месец март Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин. Русия е една от страните, котио не признават правомощията на МНС. През юли руският президент отмени планираната си визита в ЮАР за среща на БРИКС, поради опасения, че властите в страната могат да го арестуват, тъй като държавата е признала МНС.

„Миротворци“ и пропагандисти започнаха изграждането на филиал на „Русский мир“ в Южен Кавказ

„Миротворци“ и пропагандисти започнаха изграждането на филиал на „Русский мир“ в Южен Кавказ

Протекторатът Армения и анклавът на "огризката"