В петък Конституционният съд на Армения призна задълженията, залегнали в Римския статут на Международния наказателен съд (МНС), като съответстващи на нейната конституция. Преди това тези задължения бяха ратифицирани от парламента на страната, което сега означава незабавното им влизане в сила, съобщава Би Би Си.

Сега, в случай на посещение в Армения, руският президент Владимир Путин и детският омбудсман на Русия Мария Лвова-Белова може да бъдат задържани там на основание на издадена на 17 март заповед за ареста им от Международния наказателен съд.

В изявлението на съда се казва, че Путин и Лвова-Белова "се предполага, че са отговорни за военни престъпления, свързани с незаконното депортиране на население (деца) от окупираните територии на Украйна на територията на Руската федерация".

Държавите-членки на МНС са длъжни да спазват заповедта, но не всички държави са членове. Русия не е страна по Римския статут на МНС и не носи задължения по него, както редица други страни.

Унгария няма намерение да арестува Путин

Унгария няма намерение да арестува Путин

Въпреки заповедта за арест на съда в Хага

Припомняме, че Армения е съюзник на Русия в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), както и е член на Евразийския икономически съюз. На територията на страната има голяма действаща руска военна база, а руски сили трябва да гарантират мира в Нагорни Карабах. Същевременно у властите в Ереван остана горчив привкус от отказа на Москва да се застъпи за своя съюзник в конфликта с Азербайджан за Нагорни Карабах или поне да предостави по-модерни оръжия.

Премиерът на Армения Никол Пашинян, когато дойде на власт минаваше за прозападен лидер, но с времето той макар и неохотно се върна в орбитата на Москва. Премиерът Пашинян посети Москва само преди няколко дни и се срещна с руския президент, след възникналото напрежение в Нагорни Карабах.

Премиерът на Армения критикува Организацията на договора за колективна сигурност

Премиерът на Армения критикува Организацията на договора за колективна сигурност

ОДКС се е провали да защити Армения на фона на противопоставянето й с Азербайджан за Нагорни Карабах