председателят на Армения обвини доминирания от Москва съюз за сигурност (ОДСК), че е оставил страната му на студено пред заплахата от подновяване на военните действия със съседен Азербайджан. Това съобщи Асошиейтед прес.

Премиерът Никол Пашинян многократно критикува провала на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) да защити членката Армения на фона на противопоставянето й с Азербайджан за Нагорни Карабах.

По време на пресконференция Пашинян заяви, че не Армения се оттегля от ОДКС, а напротив, ОДКС се оттегля от Армения, независимо дали желае или не. Той подчерта, че е обезпокоен от това.

Арменският премиер подчерта, че заплахата от ескалация по границата на Армения и в Нагорни Карабах сега е много висока, отбелязвайки все по-агресивната реторика от Азербайджан.

Напрежението между Армения и Азербайджан ескалира през декември, когато азербайджански протестиращи, твърдящи, че са екологични активисти, блокираха т. нар. Лачински коридор, главният път между Армения и Нагорни Карабах, оставяйки 120 000 жители на страната без храна и други основни доставки. Миналия месец висшият съд на ООН нареди на Азербайджан да разреши възобновяването на свободното движение по пътя, но ситуацията остава напрегната.

Нагорни Карабах се намира в рамките на Азербайджан, но е под контрола на етническите арменски сили, подкрепяни от Армения, откакто сепаратистката война там приключи през 1994 г. През 2020 г. азербайджанските войски разгромиха арменските сили в шестседмични боеве, завършили с мирно споразумение с посредничеството на Русия позволявайки на Азербайджан да вземе значителна част от Нагорни Карабах и да си върне близките области, които са били в арменски ръце в продължение на почти две десетилетия.

По време на последното противопоставяне Пашинян и други арменски официални лица остро критикуваха Русия и доминирания от Москва ОДКС за неуспеха да осигурят свободен транзит през коридора Лачин.

Отразявайки раздразнението си от Москва, Армения отмени планираното за тази година военно учение на членовете на ОДКС и се въздържа да назначи свой представител в ръководството на блока.

Русия, която се стреми да запази силни връзки със своя съюзник Армения, като същевременно поддържа приятелски отношения с Азербайджан, се ангажира с деликатен дипломатически балансиращ акт, избягвайки всякакви насилствени действия. Влиянието на Кремъл в региона стана по-ограничено, тъй като Русия съсредоточи ресурсите си върху войната в Украйна.

Ереван разкри план на Баку за масово изселване на арменци от Нагорни Карабах

Ереван разкри план на Баку за масово изселване на арменци от Нагорни Карабах

Напрежението в спорния регион продължава