Азербайджан планира "масово изселване" на арменци от спорния регион Нагорни Карабах през Лачинския коридор. Това заяви арменският премиер Никол Пашинян.

Баку блокира коридора, което накара както Съединените щати, така и Русия да призоват за повторното му отваряне.

"Според информацията, с която разполагаме, планът на Баку е следният: да доведе икономическия и психологическия натиск до определена кулминация, след това да отвори коридора за няколко дни, като изчака арменците масово да започнат да напускат Нагорни Карабах, след което да го затвори и отвори отново за няколко дни. И така, докато и последният арменец напусне Нагорни Карабах", обобщи Пашинян.

Лачинският коридор е единственият маршрут, свързващ Армения с Нагорни Карабах. На 12 декември миналата година група азербайджански граждани, представили се за екоактивисти, блокираха Лачинския коридор, където е разположен руски мироопазващ контингент. Баку твърди, че целта на протестната акция не е била да се блокира пътят и че цивилните превозни средства могат да се движат свободно и в двете посоки.

Армения отрича да минира Нагорни Карабах

Армения отрича да минира Нагорни Карабах

Ереван отхвърли обвиненията на Баку

От своя страна Ереван тълкува това като провокация на Азербайджан, целяща да предизвика хуманитарна катастрофа в непризнатата република. Пашинян заяви на заседание на правителството, че блокадата вече е причинила недостиг на храна в Нагорни Карабах.

Боевете между Ереван и Баку избухнаха през септември, като в сблъсъците загинаха почти 200 войници - най-кървавата конфронтация след шестседмична война между двете бивши съветски страни през 2020 г.

Боевете са свързани с десетилетия военни действия за контрола над региона Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, но до 2020 г. до голяма степен контролиран от мнозинството етническо арменско население.

Армения твърди, че Азербайджан е нападнал нейна територия и е завзел селища в нейните граници, извън спорния регион Нагорни Карабах. Азербайджан каза това като отговор на "провокации" от арменската страна.

ЕС изпраща гражданска мисия в Армения

ЕС изпраща гражданска мисия в Армения

Целта е насърчаване на стабилността в граничните региони на страната