Армения отрича да използва Лачинския коридор за доставка на мини в Нагорни Карабах, съобщава ТАСС, позовавайки се на "Арменпрес".

"Искам отново да подчертая, че Република Армения постави мини само в рамките на своята суверенна територия и го направи изключително с цел самоотбрана, тъй като през май и ноември 2021 г. и септември 2022 г. беше подложена на военна агресия от Азербайджан", заяви външният министър на страната Арарат Мирзоян, който отхвърли обвиненията на Азербайджан.

По негови думи и в момента рискът от подновяване на военната агресия срещу суверенната територия на Армения остава висок.

"За пропагандни цели азербайджанската страна излага тези мини и обявява, че са произведени през 2021 г. и наскоро са били доставени от Армения в Нагорни Карабах през Лачинския коридор. Те се озоваха във владение на Баку през 2021-2022 г. от окупираната територия на Армения", посочи той.

Армения иска Г-20 да притисне Азербайджан за блокадата на Лачинския коридор

Армения иска Г-20 да притисне Азербайджан за блокадата на Лачинския коридор

Ереван иска международна мисия да проверява фактите в Нагорни Карабах

Лачинският коридор е единственият маршрут, свързващ Армения с Нагорни Карабах. На 12 декември миналата година група азербайджански граждани, представили се за екоактивисти, блокираха Лачинския коридор, където е разположен руски мироопазващ контингент. Баку твърди, че целта на протестната акция не е била да се блокира пътят и че цивилните превозни средства могат да се движат свободно и в двете посоки.

От своя страна Ереван тълкува това като провокация на Азербайджан, целяща да предизвика хуманитарна катастрофа в непризнатата република. Пашинян заяви на заседание на правителството, че блокадата вече е причинила недостиг на храна в Нагорни Карабах.

Боевете между Ереван и Баку избухнаха през септември, като в сблъсъците загинаха почти 200 войници - най-кървавата конфронтация след шестседмична война между двете бивши съветски страни през 2020 г.

Боевете са свързани с десетилетия военни действия за контрола над региона Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, но до 2020 г. до голяма степен контролиран от мнозинството етническо арменско население.

Армения твърди, че Азербайджан е нападнал нейна територия и е завзел селища в нейните граници, извън спорния регион Нагорни Карабах. Азербайджан каза това като отговор на "провокации" от арменската страна.

Армения иска международна мисия да проверява фактите в Нагорни Карабах

Армения иска международна мисия да проверява фактите в Нагорни Карабах

Ереван очаква по-съществени стъпки от международната общност, включително от Русия