Съветът на Европейския съюз се съгласи да създаде Гражданска мисия на ЕС в Армения, съобщават от институцията.

Целта е насърчаване на стабилността в граничните региони на страната, изграждане на доверие на място и осигуряване на условия, благоприятстващи подкрепяните от ЕС усилия за нормализиране на отношенията между Армения и Азербайджан.

"Създаването на мисия на ЕС в Армения поставя началото на нов етап в ангажимента на Съюза в Южен Кавказ. ЕС ще продължи да подкрепя усилията за деескалация и се ангажира да работи в тясно сътрудничество с двете страни за постигане на крайната цел за устойчив мир в региона", заяви върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Армения иска международна мисия да проверява фактите в Нагорни Карабах

Армения иска международна мисия да проверява фактите в Нагорни Карабах

Ереван очаква по-съществени стъпки от международната общност, включително от Русия

В отговор на искането на Армения гражданската мисия на ЕС ще извършва рутинно патрулиране и ще докладва за ситуацията, което ще подобри разбирането на Съюза за ситуацията на място. Мисията ще допринесе и за посредническите усилия в рамките на процеса, ръководен от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Гражданската мисия ще е с първоначален мандат от две години и нейният оперативен щаб ще бъде в Армения. Командир на цивилните операции ще бъде Стефано Томат, управляващ директор на Звеното за планиране и провеждане на граждански операции към ЕСВД.

В близко бъдеще ще бъде назначен ръководител на мисията, който да ръководи операциите на място.

През октомври миналата година Съветът по външни работи реши да създаде Капацитет на ЕС за наблюдение в Армения (EUMCAP) чрез разполагане в страната на наблюдатели от Мисията за наблюдение на ЕС (EUMM) в Грузия. Капацитетът заработи напълно на 20 октомври 2022 г. Проведе общо 176 патрула и приключи дейността си на 19 декември 2022 г., посочват от институцията.

Армения отрича да минира Нагорни Карабах

Армения отрича да минира Нагорни Карабах

Ереван отхвърли обвиненията на Баку