Армения не планира да бъде домакин на учения на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) през 2023 г. Това заяви на пресконференция министър-председателят на страната Никол Пашинян, цитиран от ТАСС.

"Министърът на отбраната на Армения уведоми писмено Обединения щаб на ОДКС, че смята, че е неразумно да се провеждат учения на ОДКС в Армения в настоящата ситуация. Така че такива учения няма да се провеждат, поне тази година", подчерта той.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че руските сухопътни войски ще участват в осем международни военни учения на местни полигони през настоящата година.

По информация на ведомството се очаква руските войски да участват и в ученията "Несломимо братство 2023" на мироопазващите сили на Организацията на Договора за колективна сигурност, които трябваше да се състоят в Армения.

Армения се тревожи, че Лачинският коридор е извън контрола на руските миротворци

Армения се тревожи, че Лачинският коридор е извън контрола на руските миротворци

На среща с Путин Пашинян настоя да се търсят начини за решаване на проблема

ОДКС ще изясни подробностите за позицията на Армения, заяви на свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той отбеляза, че Москва ще продължи диалога с Ереван по сложни въпроси.

"Това е съвсем ново изявление на арменския премиер; вярвам, че колегите от ОДКС ще поддържат връзка, ще изяснят подробностите за позицията на Армения", коментира той думите на Пашинян.

Във всеки случай Армения е наш много близък съюзник и ние ще продължим диалога, включително по въпросите, които в момента са много сложни", увери Песков.

Русия недоволна, че Армения пропуска среща за Нагорни Карабах

Русия недоволна, че Армения пропуска среща за Нагорни Карабах

Ереван не е уведомил официално за решението си