Русия изрази днес изненадата си, че Армения не е информирала предварително по дипломатически канали за решението да откаже участие в планираната министерска среща с Азербайджан. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Интерфакс". Той направи изявлението след разговори с външния министър на Азербайджан Джейхун Байрамов.

"Ние, както и вие, научихме за този отказ от пресслужбата. Не са използвани дипломатически канали, които обикновено се използват в такива случаи, каза Лавров. Методът, по който бяхме информирани за участието на арменската страна в това събитие повдига въпроси."

Припомняме, че срещата на външните министри на Армения и Азербайджан беше насрочена за 23 декември, като се предполагаше, че министрите ще обсъдят подготовката на мирен договор между Баку и Ереван.

На 22 декември Лавров в телефонен разговор с Байрамов вече изрази съжаление от факта, че арменската страна се отказа от преговори.

Армения изпрати предложение за мирно споразумение на Азербайджан

Армения изпрати предложение за мирно споразумение на Азербайджан

Ереван упрекна руските миротворци, че не изпълняват задълженията си

"Нито един договор, нито едно споразумение, още повече споразумение, прието в резултат на война, конфликт, продължил повече от десетилетие, не се изпълняват сто процента и незабавно. Всяка от страните по споразумение, споразумение за прекратяване на огъня, за установяване на практически мерки за стабилизиране на спирането на земята, по един или друг начин допуска нарушения", каза Лавров по време на пресконференция.

Той подчерта, че миротворците трябва да се справят с подобни нарушения, тъй като "инцидентите се случват постоянно, редовно".

"Тези инциденти, които са неизбежни във всеки конфликт и които, разбира се, трябва да се разглеждат бързо, да се опитват да се разрешат, те ще продължат още по-дълго, още по-дълго, ако всеки път, след всеки инцидент, една от страните откаже да се споразумеят за кръгове от преговори. Това никога не е донесло нищо добро на никого", каза ръководителят на руското външно министерство.

Лавров е убеден, че министърът на външните работи на Армения Арарат Мирзоян е загубил много "дори по отношение на предаването на позицията си на световната общност".

Според него, по време на разговорите в петък министърът подробно е описал визията за ситуацията от азербайджанска страна.

"Ако нашият арменски колега, министърът на външните работи Мирзоян, потвърди участието си, изпълни своето споразумение, той ще има същата възможност. И тогава световната общност може да си направи изводи", завърши Лавров.

Прессекретарят на арменското външно министерство Вахан Хунанян обясни по-рано, че Армения не е отказала тристранната среща на външните министри на Армения, Русия и Азербайджан, но е поискала да я отложи поради ситуацията в Лачинския коридор, свързващ Нагорни Карабах с Армения .

Азербайджан иска разрешаване на кофликта с Армения "възможно най-скоро"

Азербайджан иска разрешаване на кофликта с Армения "възможно най-скоро"

Уверение на азерския външен министър към руския му колега

"Арменската страна препотвърди готовността си да участва в срещата в Москва преди около две седмици, преди незаконното блокиране на Лачинския коридор от Азербайджан. Очевидно приоритетът в работата на министъра на външните работи на Армения Арарат Мирзоян в момента е плавното рестартиране на коридора Лачин в съответствие с тристранното изявление от 9 ноември 2020 г. и решаването на проблемите, възникнали в резултат на хуманитарната криза в Нагорни Карабах, въз основа на което арменската страна поиска отлагане на срещата планирано в Москва", каза Хунанян.

Армения е предала своите предложения за мирно споразумение на Азербайджан и е готова да го подпише. Това обяви ден по-рано арменският премиер Никол Пашинян на заседание на правителството. 

Относно ситуацията с Лачинския коридор Пашинян отбеляза, че действията на Азербайджан са причинили недостиг на храна в Нагорни Карабах.

Армения очаква нова ескалация на конфликта с Азербайджан

Армения очаква нова ескалация на конфликта с Азербайджан

Заради "подстрекаващата към война реторика и неконструктивната политика на Баку"

Премиерът добави още, че руският мироопазващ контингент в Нагорни Карабах, разположен съгласно тристранната декларация, подписана от лидерите на Армения, Русия и Азербайджан на 9 ноември 2020 г., е имал задължения да контролира Лачинския коридор, но де факто не ги е изпълнил.

"Де факто се оказва, че поетото по тристранната декларация задължение - да се държи под контрол Лачинския коридор - не се изпълнява и от руските миротворци. Разбира се, това се случва в резултат на незаконните действия на Азербайджан, но това не променя ситуацията, защото основната цел на присъствието на руските мироопазващи сили е да предотвратят подобно беззаконие и да държат под контрол Лачинския коридор", изтъкна Пашинян.

Боевете между Ереван и Баку избухнаха през септември, като в сблъсъците загинаха почти 200 войници - най-кървавата конфронтация след шестседмична война между двете бивши съветски страни през 2020 г.

Боевете са свързани с десетилетия военни действия за контрола над региона Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, но до 2020 г. до голяма степен контролиран от мнозинството етническо арменско население.

Армения твърди, че Азербайджан е нападнал нейна територия и е завзел селища в нейните граници, извън спорния регион Нагорни Карабах. Азербайджан каза това като отговор на "провокации" от арменската страна.

Азербайджан отказа да преговаря за мир с Армения при участие на Макрон

Азербайджан отказа да преговаря за мир с Армения при участие на Макрон

Илхам Алиев отмени планирана среща с арменския премиер

Русия е военен съюзник на Армения, но също така се опитва да поддържа приятелски отношения с Азербайджан и се противопостави на призивите на Ереван да задейства клауза за взаимна самоотбрана. Баку е подкрепян военно, финансово и политически от Турция.