Арменският премиер Никол Пашинян заяви, че Русия се отдалечава от Южен Кавказ.

"Виждаме, че Русия сама напуска региона поради стъпките, които предприема или не предприема", каза той в интервю за италианския вестник La Repubblica, излъчено от Обществената телевизия на Армения.

Според премиера, Лачинският коридор, който трябваше да бъде под контрола на руските миротворци, вече не е контролиран от тях.

"Може да има две причини: или Руската федерация не може, или не иска да запази контрола над Лачинския коридор", каза Пашинян.

По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че е неправилно да се обвиняват руските миротворци за ситуацията.

Единствен път от Нагорни Карабах към Армения, Лачинският коридор, остава затворен. Според арменската страна той е бил блокиран на 12 декември 2022 г. от група азербайджанци, след което Баку официално е установил контролно-пропускателен пункт на границата с Армения близо до моста Хакари.

Русия регистрира ново нарушение на примирието в Карабах

Русия регистрира ново нарушение на примирието в Карабах

Според военните няма пострадали

Населението на Нагорни Карабах получава хуманитарна помощ със съдействието на руските миротворци и Международния комитет на Червения кръст.

След престрелка между арменски и азербайджански граничари на 15 юни Баку забрани доставката на каквато и да е хуманитарна помощ за Нагорни Карабах.