Китай не трябва да има "никаква роля" в полицията на тихоокеанските острови. Това заяви австралийският министър за тихоокеанския регион Пат Конрой, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че Австралия ще обучи повече местни сили за сигурност, за да бъдат запълнени пропуските.

Изявлението му дойде, след като стана ясно, че китайската полиция действа в Кирибати.

В понеделник Съединените щати предупредиха тихоокеанските държави да не приемат помощ от китайските сили за сигурност.

Миналата седмица изпълняващият длъжността полицейски комисар на Кирибати Йери Аритиера заяви, че китайски униформени служители участват в обществената полиция и в програма за база данни за престъпления.

В Кирибати няма австралийска полиция, въпреки че Канбера обеща да финансира нова полицейска радиомрежа, полицейски казарми и двама съветници по морска сигурност помагат на полицията на Кирибати за поддръжката на дарен патрулен кораб.

САЩ се разтревожиха от китайската полиция в Кирибати

САЩ се разтревожиха от китайската полиция в Кирибати

Вашингтон предупреди тихоокеанските страни да не помагат на китайските сили за сигурност

Кирибати - страна със 115 000 жители, се смята за стратегическа, въпреки че е малка, тъй като е сравнително близо до Хаваите (нейният най-близък остров е на 2160 км южно от Хонолулу) и контролира една от най-големите изключителни икономически зони в света, обхващаща над 3,5 милиона квадратни километра от Тихоокеанския регион.

Новината за китайската полиция, работеща там, идва в момент, когато Пекин подновява усилията си за разширяване на връзките за сигурност на тихоокеанските острови в засилващо се съперничество със Съединените щати.

"Наясно сме, че Китай търсят по-голяма роля в сигурността в Тихия океан и сме последователни в своето виждане, че няма роля за Китай в полицията или в по-широката сигурност в Тихия океан", подчерта Конрой.

През 2022 г. лидерите на тихоокеанските острови се споразумяха на среща на регионалния блок на Тихоокеанския островен форум да запълнят всички пропуски в сигурността в рамките на "тихоокеанското семейство", посочи той.

Пекин обаче разположи своя полиция на Соломоновите острови през 2022 г. след тайно споразумение за сигурност, разкритикувано от Вашингтон и Канбера като подкопаващо регионалната стабилност.

Китай печели позиции в Тихия океан със своя полиция в Кирибати

Китай печели позиции в Тихия океан със своя полиция в Кирибати

Островната страна се смята за стратегическа в региона

Конрой заяви, че Австралия би искала полицията от Папуа Нова Гвинея, Фиджи и други тихоокеански страни да играе по-голяма роля в подпомагането на своите съседи по отношение на сигурността.

За тази цел Канбера финансира регионален полицейски център за обучение в Папуа Нова Гвинея, отбеляза той.

"Това е модел занапред - когато Тихият океан се обедини, за да подкрепи нуждите и стремежите за сигурност на други тихоокеански страни. Австралия играе роля, но може невинаги да я водим", поясни министърът.

В понеделник Държавният департамент на САЩ предупреди тихоокеанските островни държави да не приемат сили за сигурност от Китай, тъй като това "рискува да подхранва регионално и международно напрежение". Няколко американски сенатори също изразиха загриженост относно китайската полиция в Кирибати.

Миналия месец посланикът на Китай в Австралия заяви, че страната му има стратегия за създаване на полицейски връзки с тихоокеанските държави, за да помогне за поддържането на социалния ред, и подчерта, че това не трябва да предизвиква безпокойство в Австралия.