Австралия също налага санкции на израелски заселници на Западния бряг. На седем лица са наложени финансови санкции. Също така има е наложена забрана за влизане в страната, съобщава Ройтерс.

Външният министър Пени Уонг заяви, че неназованата група е отговорна за подбуждането и извършването на насилие срещу палестинци. По думите й заселниците на Западния бряг са участвали в побоища, сексуално насилие и изтезания.

Тя призова Израел да потърси отговорност на въпросните лица и да прекрати продължаващата си заселническа дейност, която само разпалва напрежението и допълнително подкопава стабилността и перспективите за решение с две държави.

Великобритания, Съединените щати, Канада и Япония също санкционираха някои израелски заселници в отговор на насилието на Западния бряг.

Посолството на Израел в Австралия заяви, че страната осъжда актовете на насилие срещу палестинските общности. "Израел е правова държава и ще работи за изправяне на замесеното крайно малцинство пред правосъдието", посочват от ведомството.

След войната в Близкия изток от 1967 г. Израел окупира Западния бряг на река Йордан, който палестинците считат за ядро ​​на независимата палестинска държава.

Австралия смята израелските селища в окупираните палестински територии за незаконни и пречка за мира.

Япония санкционира израелски заселници на Западния бряг

Япония санкционира израелски заселници на Западния бряг

санкциите се изразяват в замразяване на активи