Боливия официално се присъедини към делото за геноцид на Южна Африка срещу Израел в Международния съд (МС), предаде Ал-джазира. Южноамериканската нация подаде молба по-рано тази седмица за намеса в делото, което обвинява Израел в извършване на действия в нарушение на Конвенцията за геноцида във войната му в Газа.

Боливия стана поредната страна, присъединила се към делото. По-рано това направиха Колумбия, Либия, Испания, Мексико, Палестина, Никарагуа и Турция.

Боливия, която прекъсна връзките си с Израел през ноември, твърди, че "Геноцидната война на Израел продължава и заповедите на Съда остават мъртви букви за Израел". Южноамериканската страна се стреми да се намеси, тъй като смята, че има отговорност да осъди престъплението геноцид.

През януари МС постанови, че Израел трябва да направи всичко по силите си, за да предотврати актове на геноцид в Газа и да гарантира, че упълномощените от ООН следователи имат "безпрепятствен достъп" до анклава. Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли решението на съда, наричайки го "възмутително" и заяви, че Израел ще продължи своята "справедлива война".

Оттогава Южна Африка се е обръщала няколко пъти пред Международния съд с аргумента, че отчайващата хуманитарна ситуация в Газа изисква нови спешни мерки.

В края на май МС нареди на Израел незабавно да спре офанзивата си в южния град Рафах в Газа. Израел отново игнорира решението. Въпреки че решенията на МС са правно обвързващи, съдът няма средства да ги приложи.

Испания също се включва в делото за геноцид срещу Израел

Испания също се включва в делото за геноцид срещу Израел

Делото беше заведено от ЮАР в Международния съд