Британският премиер Борис Джонсън заяви в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, че Великобритания е сериозно обезпокоена от "дестабилизиращата военна активност" на Русия по украинската граница.

Лондон и Киев са се споразумели заедно да следят ситуацията с международните си партньори, за да не се допусне продължаване на ескалацията.

Джонсън специално е подчертал успешното сътрудничество между Великобритания и Украйна в сферата на сигурността. Британският премиер, както и редица представители на страни от евроатлантическото пространство, заяви категорична подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Междувременно от НАТО заявиха, че дестабилизиращите действия от страна на Русия подкопават всички усилия за деескалация на напрежението в Източна Украйна. 

"Русия наруши споразумението за прекратяване на огъня от юли 2020 г., което доведе до гибелта на четирима украински войници през миналата седмица", посочват от Алианса.

НАТО: Русия наруши споразумението за примирие в Източна Украйна

НАТО: Русия наруши споразумението за примирие в Източна Украйна

Поради това загинаха украински войници...

САЩ също изразиха загриженост за развитието на ситуацията. Държавният департамент поиска обяснение от Русия за военните маневри.

По-рано външните министерства на Германия и Франция призоваха към сдържаност и незабавна деескалация в региона.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел смята да постави въпроса за обсъждане по време предстоящата среща на външните министри от ЕС.

Борел изрази загриженост заради руските маневри по границата с Украйна

Борел изрази загриженост заради руските маневри по границата с Украйна

ЕС подкрепя непоколебимо суверенитета на Украйна...