Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел наблюдава с извънредна загриженост движението на руски войски край украинските граници, съобщи Дойче веле.

Европейският съюз непоколебимо подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна, е заявил Борел по време на телефонен разговор с украинския министър на външните работи Дмитрий Кулебоа.

Борел обвини Русия, че е взела курс на конфронтация с ЕС

Борел обвини Русия, че е взела курс на конфронтация с ЕС

Русия все повече и повече се отдалечавала от Брюксел

Върховният представител на ЕС има намерение да обсъди тази тема с украинската страна на предстоящата среща на външните министри на страните от общността.

Вчера Германия и Франция излязоха с официални изявления, в които изразиха своето безпокойство заради нарастващото напрежение по границата между Украйна и Русия.Външните министерства на двете държави призоваха страните в към сдържаност и незабавна деескалация на напрежението. Берлин и Париж посочиха и нарастващия брой на случаите на нарушаване на примирието в Източна Украйна.

Германия и Франция подкрепят Украйна, призовават за деескалация на напрежението с Русия

Германия и Франция подкрепят Украйна, призовават за деескалация на напрежението с Русия

След струпването на руски войски по границата

По-рано Киев изрази протест срещу струпването на хиляди руски военни по северната и източната граница на Украйна, както и на окупирания от Русия остров Крим.

По-рано украинската страна съобщи, че в село в Донецка област е "долетял" зареден с експлозив самолет-играчка, който е бил пуснат от окупираната територия в Донбас, която е под руски контрол. Уточнява се, че употребата на подобни взривни устройства от страна на проруските сили не е изолиран случай. От началото на руската окупация през 2014 г. в Източна Украйна са регистрирани над 300 такива инцидента.

Донбаските сепаратисти изпратиха заредено с ескплозив детско самолетче в украинско село

Донбаските сепаратисти изпратиха заредено с ескплозив детско самолетче в украинско село

Над 300 подобни случая...

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия премества въоръжените си сили "в пределите на своята територия, както прецени" и "това не бива да безпокои никого".

Същевременно руската страна реагира с особена острота, когато съседките й от НАТО извършват военни маневри на своя територия.