Министърът на отбраната в сянка от Лейбъристката партия Джон Хийли заяви пред парламента, че ако спечели изборите, лейбъристите ще продължат да увеличават военните разходи.

Това съобщи АФП.

"Защитата на Обединеното кралство започва в Украйна. Ако Путин спечели, той няма да спре в Украйна. Така че позволете ми да заявя много ясно, че лейбъристите винаги ще правят това, което трябва, и ще харчат толкова, колкото трябва, за отбрана", заяви политикът.

Лейбъристката партия изпреварва управляващите консерватори в социологическите проучвания с около 20 процентни пункта вече повече от година. Проведените миналата седмица местни избори в Англия и Уелс само засилиха увереността в предстоящата им победа или поне във високата вероятност за поражение на торите.

Малко преди изборите министър-председателят Риши Сунак обяви, че разходите за отбрана на Обединеното кралство ще достигнат 2,5 % от БВП до 2030 г. (сега те са малко над 2% и доскоро бавно намаляваха).

"Споделяме амбицията за достигане на 2,5 %, нашият ангажимент за 2,5 % е пълен и ние ще го направим, по наш собствен начин и толкова бързо, колкото можем", заяви Хийли във вторник.

Риши Сунак подготвя 500 млн. паунда за Украйна, включително ракети Storm Shadow

Риши Сунак подготвя 500 млн. паунда за Украйна, включително ракети Storm Shadow

Сунак пътува до Полша, където ще се срещне с полския премиер Доналд Туск за разговори

В същото време той се нахвърли върху Сунак, че все още не е официализирал по никакъв начин изявленията си в бюджета.

"Цифрата за 2030 г. не е във финансовите планове на правителството, а в съобщение за пресата. Съобщенията за пресата не могат да възстановят британските въоръжени сили, не могат да осигурят дългосрочни договори, не могат да задържат онези, които ни заплашват, и не могат да победят Путин", посочи Хийли.

Сунак и Шолц обсъдиха доставките на оръжия за Украйна

Сунак и Шолц обсъдиха доставките на оръжия за Украйна

Подкрепа от Германия и Великобритания срещу руската агресия

Той цитира данни от аналитичния център Institute for Fiscal Studies, според които правителството не е обяснило откъде възнамерява да набере средства за подобно увеличение на разходите за отбрана.