Дания заяви, че ще експулсира 15 руски дипломати в съответствие с стъпките, предприети от други страни от Европейския съюз, информира Агенция Ройтерс. Това се случи след съобщенията за открити масови гробове и за убийства на цивилни в украинския град Буча.

"Това е още един пример за бруталност, жестокост и военни престъпления, които очевидно са се случили в Буча", заяви датският външен министър Йепе Кофод по време на брифинг.

Този ход идва, след като няколко други страни от Европейския съюз, включително Франция и Германия, обявиха в понеделник, че ще експулсират руски дипломати.

Москва, която твърди, че изображенията на екзекутирани цивилни в Буча са фалшиви продукти на украинската и западната пропаганда, насочена към дискредитиране на Русия, заяви, че ще отмъсти за експулсирането, предаде РИА Новости.

Датското външно министерство заяви, че не иска да прекъсва дипломатическите връзки с Москва и че руският посланик и останалата част от посолството не са били част от експулсирането.

Датската служба за сигурност и разузнаване заяви в доклад по-рано тази година, че руското посолство е наело няколко служители на разузнаването, замесени в шпионаж.

"Искаме да изпратим ясен сигнал на Русия, че шпионажът на датска земя е неприемлив", каза още Кофод.

Германия обяви 40 руски дипломати за нежелани

Германия обяви 40 руски дипломати за нежелани

Бербок: Решително ще увеличим подкрепата за украинските въоръжени сили и ще укрепим източния фланг на НАТО