Иранският президент Ебрахим Раиси заяви в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, че Техеран е готов да използва възможностите си и да помогне за дипломатическото уреждане на конфликта в Украйна, съобщи пресслужбата на иранския лидер, цитирана от РИА "Новости".

Раиси също така изрази надежда, че конфликтът скоро ще приключи, и подчерта значението на дипломатическото разрешаване на ситуацията.

"Независимо от развитието на международната обстановка Ислямска република Иран се стреми да задълбочи и стабилизира всеобхватните си отношения с независими държави", каза Раиси.

В изявлението на Кремъл се казва, че двете страни са отбелязали "взаимното си намерение за последователно укрепване на руско-иранските отношения, включително изпълнението на съвместни проекти в търговско-икономическата област".

Путин също така изрази съболезнования във връзка с влаковата катастрофа в иранската провинция Южен Хорасан. По различни данни при катастрофата са загинали 13-17 души, а други 50 са били ранени. Влак се е сблъскал с багер на железопътната линия и четири вагона са дерайлирали.