Испанската крайнодясна партия Vox обяви, че ще напусне групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европейския парламент, за да се присъедини към нов алианс, воден от унгарския премиер Виктор Орбан. Този ход представлява удар по амбициите на италианския премиер Джорджиа Мелони да утвърди позицията на ЕКР като третата по големина група в Европарламента и да оглави опозицията срещу мнозинството, състоящо се от умерени консерватори, социалдемократи и либерали, предава Ройтерс.

"Патриотичните сили, които увеличиха своето присъствие в Европейския парламент, имат историческа възможност да превърнат мандата на избирателите в една голяма група, която може да стане алтернатива на коалицията между център-дясно, социалисти и крайно ляво," заяви Vox в изявление. Партията добави, че предложената от Орбан група, наречена "Патриоти за Европа", отговаря на посланието на тези, които "искат радикална и неотложна промяна на курса" за ЕС.

Лидерът на Vox, Сантяго Абаскал, в интервю за вестник La Gaceta, заяви, че партията "Италиански братя" на Мелони винаги ще бъде "партньор, приятел и съюзник на Vox" и благодари на партията "Право и справедливост" в Полша, която досега отказва да се присъедини към платформата на Орбан, за това, че е "в авангарда на патриотичните борби в Европа". Партията на Орбан, "Фидес", вече е привлякла Австрийската партия на свободата, популистката партия ANO в Чехия и португалската партия Chega да се присъединят към новата платформа.

ANO на Андрей Бабиш печели евровота в Чехия

ANO на Андрей Бабиш печели евровота в Чехия

Изборите отбелязаха рекордно висока активност

Правилата на Европейския парламент изискват групите да включват партии от поне седем държави-членки, така че "Патриоти за Европа" все още трябва да убедят партньори от още две страни, за да бъдат формално конституирани като парламентарна група. Не е ясно дали "Националният сбор" (НС), който спечели първия тур на извънредните парламентарни избори във Франция, водени от Марин Льо Пен, ще се присъедини към групата.

Financial Times, цитирайки трима души, запознати с преговорите, съобщи в петък, че НС води преговори с "Патриоти за Европа" и ще обяви решението си в понеделник. На европейските избори на 9 юни, които доведоха до възход на крайнодесните партии, Vox удвои броя на своите места на шест и събра 1,69 милиона гласа, почти 300 000 повече в сравнение с 2019 г.

Кой ще управлява Франция? 5 възможни сценария след балотажа

Кой ще управлява Франция? 5 възможни сценария след балотажа

За първи път в историята на Петата република Франция ще бъде изправена пред изискванията на парламентарната политика и изкуството на коалициите