Партията ANO на Андрей Бабиш спечели тазгодишните избори за Европейски парламент в Чехия с 26,14 процента дял от гласовете. Тя ще вземе седем от 21 места в страната в парламента. Това е с 1 повече, отколкото получиха на последните европейски избори през 2019 г.

Лидерите на правителствената коалиция SPOLU (Заедно) са втори с 22,27 процента и шест места - две по-малко, отколкото получиха последния път.

"Клетва и Автомобилисти" е трета с 10,26 процента, а лявата коалиция Stačilo! (Достатъчно) четвърти с 9,56 процента, а "Кметове и независимите" (СТАН) пети с 8,7 процента. Всяка от тези три партии ще изпрати по двама евродепутати, които да ги представляват в Брюксел.

"Пиратската партия" е шеста с 6,2 процента, което е спад от 13,95 процента през 2019 г., и ще има само един евродепутат, губейки две от трите си места от последния път. Зад тях беше коалицията на партията "Трикольор" и "Свобода и пряка демокрация", която също спечели едно място в събранието и 5,73% дял от гласовете.

Рекордна активност на евровота в Чехия

Рекордна активност на евровота в Чехия

Въпреки това страната остава сред членските с най-ниска активност на евроизбори

Резултатите от изборите бяха обявени малко след 23 часа в неделя, след като гласуването приключи във всички страни-членки на ЕС.

Припомняме, че избирателната активност тази година беше най-високата, откакто Чешката република се присъедини към ЕС, с 36,45 процента от имащите право на глас в Чехия, които отидоха до урните.