Проевропейските центристки партии постигнаха значителен успех в Централна и Източна Европа на изборите за Европейски парламент в неделя, показват частични резултати и екзитполове. Това противоречи на тенденцията в други части на континента, където крайнодесните партии получиха значителна подкрепа, обобщава Ройтерс.

В Полша, най-големият източен член на Европейския съюз, центристката Гражданска коалиция (KO) на премиера Доналд Туск спечели изборите, показват първите данни, което е стъпка към утвърждаването й като водеща политическа сила в страната след кампания, доминирана от въпроси за сигурността.

В Унгария, националистическата партия Фидес на премиера Виктор Орбан зае първо място, но постигна най-лошия си резултат на национални или европейски избори за почти две десетилетия, докато подкрепата за проевропейската партия Тиса, водена от политическия новак Петер Мадяр, нарасна значително.

"Показахме, че нашите избори, нашите усилия имат много по-широко измерение от просто националните ни въпроси... показахме, че сме маяк на надеждата за Европа," каза Туск на своите поддръжници след обявяването на резултатите от екзипола. "Тези на власт в Германия нямат причина да са щастливи, а тези във Франция имат причина за драматична тъга," добави той. "От големите страни, Полша показа, че демокрацията триумфира тук."

С войната в Украйна и миграционната криза на границата с Беларус, Туск описа вота в Полша като избор между безопасно бъдеще в сърцето на ЕС или по-несигурно такова, ако националистическата партия "Право и справедливост" (ПиС), известна с конфликтите си с Брюксел, спечели. Според окончателните данни от Полската избирателна комисия КО спечели 37,1% от гласовете, пред ПиС, която получи 36,2%, което би означавало край на десетилетното доминиране на ПиС в Полша

В Унгария, частичните резултати показват, че Фидес получи 43,8% от гласовете, докато партията Тиса на Мадяр спечели 31%. Мадяр влезе в унгарската политика по-рано тази година, обещавайки да изкорени корупцията и да възстанови демократичните проверки и баланси, които според критиците са били ерозирани при управлението на Орбан.

В Румъния, управляващата коалиция на левите Социалдемократи (PSD) и център-десните Либерали (PNL) спечели 54% от гласовете на изборите за Европейски парламент, като двете партии излязоха с общи листи, показват екзитполовете. Крайнодясната група AUR, основана преди пет години, която се противопоставя на миграцията и военната помощ за Украйна, е на второ място с 14% от гласовете.

В Словакия, либералната прозападна опозиционна партия "Прогресивна Словакия" победи най-голямата партия в лявото националистическо правителство, водено от премиера Роберт Фицо, който оцеля след опит за убийство миналия месец.

В Чехия, популистката опозиционна партия ANO победи център-дясната коалиция "Сполу", която води правителството, което може да се отбележи като изключение.

Французите ще направят правилния избор на предсрочния вот, уверен Макрон

Французите ще направят правилния избор на предсрочния вот, уверен Макрон

Единствената амбиция на френския президент била да е полезен за страната си