С европейските избори, които се провеждат в Люксембург, големите партии се концентрират върху критични въпроси като войната в Украйна и възхода на десния екстремизъм, както беше очертано от шестимата настоящи евродепутати на Люксембург, търсещи преизбиране, за да се справят с тези неотложни предизвикателства, съобщава RTL Today.

Кандидати като Изабел Визелер-Лима, Марк Анхел и Шарл Гьоренс са сред фаворитите.

Какъв е интересът към евроизборите в различните страни от ЕС?

Какъв е интересът към евроизборите в различните страни от ЕС?

Избирателна активност на изборите за Европейски парламент в различни страни

След кампаниите през 2014 г. и 2019 г. сега Изабел Визелер-Лима от Християнсоциалната народна партия (CSV) се кандидатира на европейските избори за трети път. През 2019 г. евродепутатът получи близо 10 000 гласа повече от колежката си Мартин Кемп, която се изкачи в Европейския парламент като заместник на Кристоф Хансен през октомври миналата година.

Управляващата партия, която тази година гледа към трето място, вижда войната в Украйна и възхода на десния екстремизъм като най-значимите предизвикателства за следващите пет години. "Изключително важно е да защитаваме върховенството на закона, свободата и нашия начин на живот", коментира Уайзлер-Лима.

Междувременно Кемп описа европейското единство като най-доброто решение за предизвикателства като изменението на климата и геополитическата нестабилност.

Започват изборите за Европейски парламент
Обновена

Започват изборите за Европейски парламент

Ще бъдат избрани следващите 720 членове на Европейския парламент

Евродепутатът Марк Анхел от Люксембургската социалистическа работническа партия (LSAP) изрази увереност в завръщането си в Брюксел, отбелязвайки, че възнамерява да се върне възможно най-бързо, за да затвърди кандидатурата си за преизбиране като заместник-председател на Европейския парламент.

LSAP, която в момента е представена на европейската сцена само от Анхел, се надява да получи допълнително място с това, което партията описва като силна кандидатска листа, включваща бивши министри и депутати.

Рекорден брой партии се регистрираха за изборите за Европейски парламент в Люксембург. 13 партии издигнаха кандидатури, с три повече в сравнение с изборите през 2019 г.

Вотът се проведе на 9 юни. 

Общо 78 души се бориха за депутатско място - 44 мъже и 34 жени.