Максимилиан Кра, водещият кандидат на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) на изборите за Европейски парламент, няма да бъде част от бъдещата делегация на партията в Европейския парламент, пише "Политико"

На среща в понеделник, новоизбраните евродепутати от АзГ гласуваха в подкрепа на предложение да не включват Кра в своята делегация, съобщи самият той пред репортери.

"Пожелавам на новоизбраните ми колеги евродепутати успех в опита им да се присъединят към групата Идентичност и демокрация (ИД) без мен," написа Кра в социалната мрежа X. "Мисля, че това е грешен ход и изпраща опустошителен сигнал към нашите избиратели, особено към младите ни избиратели."

През май АзГ беше изключена от ИД след поредица от скандали, които намалиха популярността й и я поставиха в изолация.

Този ход дойде след като Кра, водещият кандидат на АзГ за европейските избори, заяви пред италиански вестник, че членовете на нацистката SS не са непременно престъпници.

Сега изглежда, че АзГ иска да се опита да се присъедини отново към групата ИД, която включва "Националния сбор" на Марин Льо Пен. Лидерите на партията се надяват, че изключването на Кра от тяхната делегация ще накара Льо Пен да преразгледа решението си.

Кра попадна в центъра на поредица от скандали, свързани с АзГ. През април германската полиция арестува един от парламентарните асистенти на Кра по подозрение, че е шпионирал за Китай. Малко след това, германските прокурори в Дрезден започнаха предварителни разследвания по обвинения, че Кра е приемал плащания от Русия и Китай.

В понеделник сутринта, съпредседателите на АзГ Алис Вайдел и Тино Крупала се срещнаха с новоизбраните евродепутати на партията в Берлин, за да формират бъдещата делегация на партията в Европейския парламент и да изберат лидер на групата.

Въпреки скандалите напоследък, АзГ завърши на второ място на изборите за Европейски парламент в Германия, като се очаква да спечели 15,9% от гласовете.

Германия не обмисля предсрочни избори въпреки краха на коалицията на Шолц

Германия не обмисля предсрочни избори въпреки краха на коалицията на Шолц

Управляващите претърпяха тежко поражение на евровота