Президентът на Европейската народна партия (ЕНП), Манфред Вебер, призова германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон да подкрепят председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за втори мандат, цитира думите му "Политико".

"Сега очаквам Олаф Шолц да изясни, че подкрепя победителя на изборите, а именно Урсула фон дер Лайен," заяви Вебер по време на телевизионно интервю за германската обществената телевизия ZDF. "Същото важи и за Еманюел Макрон, като президент на Франция, но преди всичко като най-силния политик в либералното семейство в Европа," добави той.

Това изявление обаче е спорно след като Макрон разпусна френския парламент след поражението на неговата центристка партия във Франция.

Въпреки че Европейската народна партия на Фон дер Лайен се очаква да стане най-голямата група в Европейския парламент след изборите с 186 места, осигуряването на втори мандат може да се окаже трудно за настоящия председател на Европейската комисия.

Неосигуряването на подкрепа за Фон дер Лайен би заплашило стабилността на ЕС, каза Вебер. "Всичко друго би довело до голяма политическа нестабилност в Европа и предупреждавам за това. Затова сега бързо ни трябва яснота от другите партии."

Катарина Барли, водещият кандидат на Социалдемократическата партия на Германия (SPD), в замяна поиска гаранции. "Ние сме готови за разговори... но, както казах, изискваме гаранции, че няма да има крайно десни екстремисти на борда," заяви тя пред ZDF.

Тежко поражение за коалицията на Шолц на евроизборите в Германия

Тежко поражение за коалицията на Шолц на евроизборите в Германия

ХДС/ХСС повежда, на второ място се нарежда "Алтернатива за Германия"