Партията "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан води с 43,8% от гласовете на изборите за Европейски парламент в неделя. Това показват частични резултати, съобщава "Ройтерс". 

Въпреки преднината, това е най-лошият ѝ резултат на национални или европейски избори от близо две десетилетия.

На власт от 2010 г. ветеранът националист Орбан се бори с множество кризи през последните месеци, след като педофилски скандал свали двама от ключовите му съюзници, точно когато Унгария излизаше от най-лошия инфлационен скок в Европейския съюз (ЕС).

Първоначалните резултати прогнозираха, че "Фидес" ще спечели 11 места в Европейския парламент, а опозиционната "Тиса" на Петер Магяр е втора със седем места при 31% от гласовете, по-добър резултат от всички проучвания, водещи до прогнозата за изборите.

Високата избирателна активност в Унгария може да даде тласък на Орбан

Високата избирателна активност в Унгария може да даде тласък на Орбан

Очакват се добри резултати за Фидес

"Фидес" и неговите малки съюзници християндемократи имаха общо 13 места в Европейския парламент преди гласуването в неделя.

Политически новак, Магяр навлезе в унгарската политика по-рано тази година, като обеща да изкорени корупцията и да съживи демократичния контрол и баланс в Унгария, които според критиците са били нарушени при Орбан.

"За всички унгарци е очевидно, че сега имаме нова ситуация, нова опозиционна партия, която ще може да победи това правителство", каза Магяр пред репортери в неделя.

Хиляди унгарци протестираха срещу Орбан в Дебрецен

Хиляди унгарци протестираха срещу Орбан в Дебрецен

Петер Магяр атакува политиката за подкрепа на семействата

Очакваше се Орбан да направи обръщение към поддръжниците си по-късно в неделя.