Групата на Европейската народна партия ще разполага с най-много места в състава на новия Европейски парламент. Това се потвърждава от актуализираната прогноза въз основа на предварителните резултати в 26 държави и данни от проучвания за една държава (към 11.38 ч. централноевропейско време).

Вече са ясни окончателните резултати от девет страни членки - Германия, Гърция, Кипър, Литва, Малта, Полша, Словакия, Хърватия и Франция. Предварителните данни показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 50.8%.

Уточнява се, че прогнозата се основава на структурата на напускащия ЕП, без да се засяга съставът на новоизбрания Европарламент на учредителното му заседание.

От данните до момента става ясно, че ЕНП остава първа политическа сила в ЕП и ще има 185 места. На втора позиция се нарежда групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, която печели 137 места.

Снимка 668959

Източник: ЕП

На трето място пък е "Обнови Европа" със 79 свои представители.

Следват Европейските консерватори и реформатори със 73 места, "Идентичност и демокрация" (58), Зелените (52) и Левицата (36).

46 евродепутати пък са определени като "независими", а още 54 - като "други", тъй като досега техните партии не са били представени в европейските политически семейства.

На предходните евроизбори през 2019 г. ЕНП получи 182 мандата, Социалистите и демократите - 154, "Обнови Европа" - 108, Зелените - 74, "Идентичност и демокрация" - 73, Европейските консерватори и реформатори - 62, Левицата - 41, а 57 бяха независими.

Досегашният Европарламент разполагаше със 705 места, а в новия мандат те ще бъдат увеличени на 720.

Русия злорадства след пораженията на Макрон и Шолц на евроизборите

Русия злорадства след пораженията на Макрон и Шолц на евроизборите

Кремъл отчита, че десните партии са във възход в Европа