Избирателните секции в Европейския съюз (ЕС) вече са затворени, което позволява на центровете за преброяване в целия блок да започнат да обявяват резултатите. В Ирландия преброяването вероятно ще продължи до средата на следващата седмица, като повече от 20 кандидати се състезават във всеки от трите европейски избирателни района - Южна Ирландия, Мидландс-Северозапад и Дъблин, съобщава RTE.

В Дъблин се очаква Бари Андрюс от "Фиана фейл" и Реджина Дохърти от "Фине гаел" да бъдат първите, които ще бъдат обявени за избрани.

Сметките показват, че независимият Люк "Минг" Фланаган също се представя добре в Мидландс-Северо-Запад.

По-рано министърът на интеграцията Родерик О'Горман каза, че очаква оспорвана битка за това последно място.

"Подозирам, че ще мине доста време, преди утре да знаем чие е последното място в Дъблин", каза той.

В Южна Ирландия преброяването е много ограничено, но Били Келехър от "Фиана фейл"  изглежда е в добра позиция, заедно със Шон Кели от "Фине гаел".

Според по-ранни резултати в родния му град Клеър, независимият Майкъл Макнамара също има много силни резултати.

Междувременно, Ирландия проведе и местни избори в неделя. 

Двете основни коалиционни партии в Ирландия победиха убедително "Шин Фейн" на изборите за местни съвети в неделя, съобщава "Ройтерс". Това бе изненадващ удар върху надеждата на лявата партия за нейната първа победа на националните избори, насрочени за март.

"Шин Фейн", бившето политическо крило на Ирландската републиканска армия, наскоро получи внушителната тригодишна преднина в социологическите проучвания. Все повече гласоподаватели смятат, че имиграцията е тяхна основна грижа, а не достъпни жилища - въпрос, който "Шин Фейн" доминираше.

С почти половината от запълнените 949 места, резултатът беше много по-лош за Шин Фейн, отколкото показваха проучванията. "Фине гаел" на премиера Саймън Харис и неговият основен коалиционен партньор "Фиана Фейл" имат по 23% от гласовете с първа преференция, а Шин Фейн с 11%.

"Имаше чувството през последните няколко седмици, че идва спад. Честно казано, никой не е видял тези резултати", каза високопоставеният депутат от "Шин Фейн" Мат Карти пред радио RTE, добавяйки, че не знае какво се е объркало.

Въпреки че "Шин Фейн" подобрява резултата 9,5%, които неговите кандидати получиха на последното местно допитване през 2019 г., той няма да се доближи до най-високите 25%, спечелени на общите избори през 2020 г., или до 35%, които достигна в проучвания на общественото мнение през октомври.

Неуспешното влизане в правителството за първи път би било пречка пред амбицията на "Шин Фейн" да поиска свикване на референдум за обединение със Северна Ирландия, британския регион, където партията вече е водеща.

"Идеята, че има някаква неизбежност Шин Фейн да бъде в правителството, се разбива на тези избори", каза министърът на публичните разходи Пасхал Донохоу от дясноцентристката Fine Gael пред репортери в събота.

Съдът в Северна Ирландия отхвърли като невалидни части от британския закон за мигрантите

Съдът в Северна Ирландия отхвърли като невалидни части от британския закон за мигрантите

Причината е, че се подкопава защитата на правата на човека, гарантирана в споразуменията след Брекзит

Депутатите от "Шин Фейн" изразиха увереност, че ще се справят по-добре на национални избори, но техният проблем е, че "Фине Гаел" и "Фиана Фейл" искат отново да управляват заедно без тях. Прекъсването на този план вероятно ще изисква "Шин Фейн" да постигне близо 30% от гласовете.

Докато коалицията се бореше да се справи с рекордните нива на бежанци, което накара Харис да втвърди позицията на страната, откакто пое поста министър-председател през април, Иоин О'Бройн от Шин Фейн каза, че обществеността не е наясно каква е позицията на неговата партия по въпроса.

"Шин Фейн" е хванат между своите традиционни гласоподаватели от работническата класа, които са по-скептични по въпроса, и по-новите си, по-млади поддръжници от средната класа, загрижени за правата на мигрантите.

О'Бройн, говорител на партията за жилищното настаняване, също каза, че по-ниската избирателна активност от 49% спрямо 63% на парламентарните избори през 2020 г. предполага, че Шин Фейн не е успяла да измъкне избирателите си и е имала "страшно много работа", за да ги убеди да яви се следващия път.

И без това големият блок от различни независими кандидати в Ирландия, много от които заложиха на най-твърдите позиции по въпроса за миграцията, събра 21% от гласовете, което е леко подобрение спрямо преди пет години.

Саймън Харис стана най-младият премиер на Ирландия

Саймън Харис стана най-младият премиер на Ирландия

37-годишният бивш министър наследи партийния си колега Лео Варадкар

Анализатори казаха, че резултатите може да изкушат Харис да свика избори преди март и да се опита да извлече полза от борбите на Шин Фейн. Харис каза пред репортери, че няма такива планове.