Резултатът от изборите за Европейски парламент (ЕП) в Италия е почти успокояващо предвид неочакваните новини от Франция по-рано тази вечер, коментира BBC.

Премиерът Джорджа Мелони, която ръководи дясно коалиционно правителство от 2022 г., излиза начело. Това би трябвало да означава, че нейната партия "Италиански братя" взима повече от 20 места в Европейския парламент от общо 76, които Италия ще има.

Само за пет години Мелони е успяла да удвои местата.

Въпреки това незначителен процент от италианците са гласували за опозиционната лявоцентристка Демократическа партия, като се движат около малко над 20% от гласовете. Това е повече от полученото през 2019 г. и по-добър резултат, отколкото се надяваха мнозина от левия център.

В момента изглежда, че Мелони има стабилна хватка в италианската политика. Интересното е, че тя е и единственият лидер сред "големите" европейски страни като Франция, Германия и Испания, които се представиха добре на тазгодишните европейски избори.

По-голям интерес към евровота през втория ден от гласуването в Италия

По-голям интерес към евровота през втория ден от гласуването в Италия

Към 19:00 ч. избирателната активност е 40,03%

Италия сега е една от политически най-стабилните страни в Европа.

Припомняме, че на 9 юни Италия гласува втори пореден ден за Европейски парламент.

В неделя избирателната активност в страната се увеличи.

По данни на вътрешното министерство към 19:00 ч. местно време тя е 40,03%. По-голяма e активността на местните избори в 3700 населени места и на регионалните избори в Пиемонте - съответно 54,02 и 47,01%.

Поради изборите 2 в 1, а на места и вот 3 в 1 в страната обаче се очаква едва днес следобед да станат ясни резултатите от местните и регионалните избори.

За ЕП гласуват в Латвия, Словакия, Италия, Малта и Чехия

За ЕП гласуват в Латвия, Словакия, Италия, Малта и Чехия

Приключиха изборите в Нидерландия и Ирландия

Италия ще излъчи 76 свои представители в 720-местния Европейски парламент.