В пет страни от Европейския съюз днес гражданите ще дадат своя вод за представители в Европейския парламент - Латвия, Словакия, Италия, Малта и Чехия. Изборният маратон започна в четвъртък и вече приключи само в две страни - Нидерландия, където крайнодясната партия на Герт Вилдерс изглежда ще бъде победена с малко и ще остане на второ място в надпреварата за Европейския парламент (ЕП), и в Ирландия. В Чехия днешната събота ще е втори ден за гласуване.

Латвия

Вотът в Латвия за Европейски парламент днес навлиза в основния си, втори, избирателен ден, който ще продължи до 20 часа местно време. Отворени са 945 избирателни секции на територията на балтийската държава. Централната избирателна комисия на Латвия обяви, че в рамките на трите дни за предварително гласуване до урните са отишли най-малко 128 938 души.

Латвийската система за гласуване дава преференции, като освен това гласуващите имат право да зачеркнат името на кандидат, който не искат да видят в парламента. Вследствие на това избирателно право на латвийските граждани листите може да се пренаредят.

Екзитпол днес няма да бъде обявяван.

Шестнайсет партии се състезават за девет места, с едно повече от сегашния Европарламент. Увеличаването на мандатите на латвийските евродепутати се дължи до голяма степен на Словения, която отбеляза нарастване на наделението до 1 972 126 души и задмина Латвия, която е 1 883 008. Двете страни обаче се възприемат от ЕС като равни по население и затова Словения, на която вече се полагат 9 места в Европейския парламент, е "издърпала" и Латвия.

Според последните проучвания на общественото мнение с 11,9% популярност води Национално обединение, с лидер евродепутата Робертс Зиле. Десноцентристката формация клони към групата на Европейските консерватори и реформисти в Европарламента.

Втора с над 9% се нарежда центристката партия "Ново единство" на заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис.

На трето място остават социалдемократите от "Съгласие", предвождани от Нилс Ушаковс, с 6,8%. Четвърта вече е крайнодясната "Латвия на първо място", с 6,2%. "За развитието на Латвия" е с 5,5%, а Обединената листа е с 5,3 процента. Петпроцентовият праг може да бъде преминат и от още две партии - "Прогресивните", с 4,7%, и "За стабилност" ЗС (ЕКР) 3,5%.

Словакия

И Словакия днес гласува за Европейски парламент, като избирателният ден ще продължи до 22 часа местно време. Право на глас имат 4 368 697 души, но интересът към европейските избори в Словакия е традиционно нисък.

В новия състав на Европейския парламент Словакия ще разполага с 15 представители.

Според най-скорошните социологически проучвания се очертава първите две места да бъдат заети от управляващата партия на премиера Роберт Фицо "Посока - социална демокрация" и от основната опозиционна сила "Прогресивна Словакия".

Предизборната кампания бе белязана от опита за убийство на премиера Фицо на 15 май, а след покушението предизборните прояви бяха сведени до минимум.

След края на изборния ден ще бъдат публикувани частични неофициални резултати, базирани на социологически проучвания и прогнози. Официални данни за изхода на вота ще бъдат публикувани чак след края на гласуването във всички страни от Европейския съюз, т.е. след 23:00 ч. местно време на 9 юни.

Италия

Първи изборен ден е и в Италия, която излъчва 76 евродепутати. Днес гласуването започва в 14 ч. и приключва в 22 ч. Утре, във втория ден на вота, то започва в 7 ч. и приключва в 23 ч. Италия последна измежду държавите членки на ЕС обявява резултатите от евровота.

В двете седмици преди изборите в Италия беше забранено да се публикуват социологически допитвания. Вотът се възприема като референдум за управлението на десницата в Италия и за силата на лявата опозиция.

Отделно днес и утре италианците гласуват на местни избори в близо 3700 населени места и на регионални избори в областта Пиемонте. Интересен политически развой представлява фактът, че за местните избори в ключови градове като Флоренция или Бари и за регионалния вот в Пиемонте десницата се явява обединена, но за евровота десните партии предпочетоха да се явяват самостоятелно. В досегашния европарламент трите партии в управляващата коалиция в Италия - "Италиански братя", "Форца Италия" и "Лига" - бяха в три различни политически семейства.

Малта

Малта също гласува днес, за да избере шестимата си евродепутати. Общо 37 217 души са отказали да участват в изборите, като не са взели документите си за гласуване, които се раздават предварително от полицията. Това се равнява на 10 на сто от хората, имащи право да гласуват на изборите за Европейски парламент. Същият брой документи не са приети и при предишните евроизбори.

Очакванията бяха този брой да е много по-висок, така че Малта може да отбележи по-висока избирателна активност - 332 967 избиратели, включително граждани от други страни от ЕС, които живеят в Малта и са регистрирани да гласуват тук.

В изборите за ЕП участват 39 кандидати, които ще се борят за шест места.

Малта провежда днес и местни избори, където много повече не са взели документите си за гласуване. Избирателните секции отварят в 7 часа сутринта и ще затворят в 22 часа местно време (23 часа българско време)

Чехия

Днес до 14:00 часа ще продължи изборният ден и в Чехия, втори поред. Чехите могат да избират между 30 партии и коалиции.

При предишните избори за Европейски парламент, които се проведоха през 2019 г. избирателната активност в Чехия беше 28,71 на сто, но очакванията на Евробарометър и местни социологически агенции са, че на този вот повече гласоподаватели ще отидат до секциите.

Първите официални резултати от гласуването на бъдат обявени в неделя в 23:00 часа местно време.