Фреди Белери, намиращ се в затвора етнически грък и бивш кмет на южноалбанската община Химара, бе избран за евродепутат от листата на управляващата в Гърция партия "Нова демокрация" на европейските избори в неделя, пише гръцкият вестник "Катимерини"

При малко над 96% от преброените гласове, Белери си осигури 236 271 гласа, като се нареди на четвърто място сред седемте евродепутати, избрани с консерваторите, и на четвърто място сред общо 21 гръцки евродепутати. Кампанията му беше водена от сина му, Петрос Белери.

Фреди Белери беше арестуван два дни преди местните избори в Албания на 14 май 2023 г. по обвинение в купуване на гласове и беше осъден на две години затвор през март тази година. Гръцката страна се усъмни в честността на процеса срещу него и предупреди, че присъдата застрашава евроинтеграцията на Албания.

След избирането си за евродепутат, Белери благодари на гърците, които са го "почели с вота си". Той подчерта, че след този резултат гласът на гръцкото етническо малцинство ще бъде още по-силен.

След отстраняването на Белери от кметския пост, мястото му бе заето от неговия конкурент Йорго Горо, също етнически грък. Той също бе осъден и изпратен в затвора за злоупотреба със служебно положение. Назначената на негово място изпълняваща длъжността кмет Блерина Баля подаде оставка по лични причини и бе заменена миналата седмица от Арчиле Болано.

Нова демокрация води на евроизборите в Гърция

Нова демокрация води на евроизборите в Гърция

Основната опозиционна партия СИРИЗА се очаква да получи между 15,2 и 18,2 процента, социалистите ПАСОК - 10,9 - 13,9%