Журналистът Петър Волгин и бившите председатели на НС Росен Желязков и Никола Минчев събраха най-много преференции на вота за членове на Европейския парламент. Това предаде БНР. България изпраща общо 17 евродепутати в Брюксел.

Водачът в листата на ГЕРБ-СДС Росен Желязков събра над 70 000 преференции. По-рано днес обаче той заяви, че се отказва от мястото си в европарламента. Така Желязков отвори вратата за поставения на шесто място представител на СДС - Илия Лазаров. Другите четирима са досегашните евродепутати от ГЕРБ Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел.

Илхан Кючук от ДПС ще бъде евродепутат и в следващия Европейски парламент. Очакванията са съпредседателят на партията и водач на листата Джевдет Чакъров, както досегашният евродепутат и третата в нея Искра Михайлова да отстъпят спечелените мандати на четвъртия и петия - Танер Кабилов, син на бившия земеделски министър Нихат Кабил, и на журналистката Елена Йончева, която досега бе представител на БСП в Брюксел.

ПП-ДБ изпраща в Брюксел трима свои представители в лицата на Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров - Ицо Хазарта. Кънев и Петров получават мандати заради големия брой получени преференции. Те изпреварват поставените преди тях в листата Стефан Тафров, Даниел Лорер и Деница Симеонова.

Три мандата отиват и при "Възраждане". Техни представители ще са Петър Волгин, водачът на листата Станислав Стоянов и Рада Лайкова. Журналистът Петър Волгин е събрал повече от 71 000 преференции

Кристиан Вигенин ще е един от двамата евродепутати на БСП. Очаква се решението на социалистите дали в Брюксел ще отиде вторият - проф. Румен Гечев или досегашната евродепутатка Цветелина Пенкова.

Един евродепутат ще има ИТН. Очаква се това да е водачът на листата Ивайло Вълчев.

Новият Европарламент: ЕНП остава първа сила, възход за десните партии

Новият Европарламент: ЕНП остава първа сила, възход за десните партии

Избирателната активност в целия ЕС е 50.8%