Скандалът с помилвания от президента Каталин Новак мъж, прикрил престъпленията на педофил, който предизвиква възмущение в Унгария, приключи. Това заяви в неделя унгарският премиер Виктор Орбан по време на традиционно годишно обръщение към нацията, съобщава ДПА.

Въпреки че случаят беше кошмар, който засегна цяла Унгария, оставката на 10 февруари на Каталин Новак като президент и оттеглянето от обществения живот на бившия министър на правосъдието Юдит Варга възстановиха единството на страната, убеден е Орбан.

На 16 февруари десетки хиляди се събраха в Будапеща, за да протестират срещу реакцията на правителството със скандала.

Унгарският президент хвърли оставка

Унгарският президент хвърли оставка

След помилване на мъж, съден по дело за сексуално насилие над деца

Припомняме, че общественото недоволство бе предизвикано от помилването през 2023 г. на мъж, осъден като съучастник в случай на сексуално насилие над деца.

Той е осъден на повече от три години затвор през 2018 г. за натиск върху жертви да оттеглят твърденията си за сексуално насилие от страна на директора на институцията. Директорът е осъден на осем години за малтретиране на най-малко 10 деца между 2004 и 2016 г.

Решението на държавния глава Новак доведе до безпрецедентен политически скандал.

Оставката на Новак бе удар и за унгарската националистическа управляваща партия "Фидес", която управлява с конституционно мнозинство от 2010 г. Под ръководството на премиера Виктор Орбан, "Фидес" често беше обвинявана в разрушаване на демократичните институции и манипулиране на избирателната система и медии в своя полза.

Новак заема президентския пост от 2022 г.

Унгарският президент наложи вето на анти-ЛГБТ закона

Унгарският президент наложи вето на анти-ЛГБТ закона

Изнанадваща критика срещу Орбан

Тя бе министър на семейството на Унгария до назначаването ѝ за президент. Известни са възгледите ѝ в защитата на традиционните семейни ценности и защитата на децата.

Тя бе първата жена президент в историята на Унгария и най-младият държавен глава до момента.