Президентът на Унгария Каталин Новак отхвърли законопроект, който ще позволи на гражданите да докладват анонимно за еднополови семейства на властите, съобщи "Блумбърг". Това нейно действие се приема като рядък укор от иначе лоялен съюзник на премиера Виктор Орбан.

Проектозаконът, одобрен от парламента по-рано този месец, ще позволи "да се докладват на властите онези, които оспорват конституционно признатата роля на брака и семейството и  отричат правата на децата на идентичност, съответстваща на техния пол при раждането".

Президентът Новак изпрати законопроекта обратно в парламента за преразглеждане, заявявайки, че той по-скоро отслабва, отколкото укрепва конституционната защита. Законодателството съдържа текстове, които нямат отношение към първоначалната цел за улесняване докладването на корупция в съответствие с правото на Европейския съюз (ЕС), според писмото на Новак.

Въпреки че законодателите все още могат да преодолеят ветото на Новак, нейното писмо съдържа необичайно остри критики от член на ръководството на Орбан.

ЕК дава Унгария на съд заради анти-ЛГБТ закона ѝ

ЕК дава Унгария на съд заради анти-ЛГБТ закона ѝ

Спорното законодателство беше прието преди година

Припомняме, че правителството на Орбан ограничи правата на LGBTQ общността в страната. Това беше една от причините на Унгария да бъде прекъснато  финансирането от ЕС.

Европейската комисия (ЕК) обяви през юли, че ще съди Унгария.

Законът, който влезе в сила от юни миналата година, предизвика безпокойство сред ЛГБТ общността, тъй като забранява в училищата да бъдат използвани и разпространявани материали, считани за насърчаващи хомосексуалността и промяната на пола, привидно като мярка за предотвратяване на насилието над деца.

Бяха забранени книгите или филмите, изобразяващи всякакви сексуални нрави, различни от хетеросексуалността, да бъдат достъпни за млади хора или деца.

Не са разрешени и реклами, които изобразяват хомосексуалните или транссексуалните хора като нормална част от обществото.

Управляващото правителство на "Фидес" и Християндемократическата партия заяви, че правата на ЛГБТ хората и други подобни социални теми са въпроси, които трябва да решават националните правителства. Управляващите твърдят, че законът има за цел да защитава децата, а не е насочен конкретно към ЛГБТ общността.

Хиляди унгарци се включиха в гей парада в Будапеща срещу анти-ЛГБТ закона

Хиляди унгарци се включиха в гей парада в Будапеща срещу анти-ЛГБТ закона

Законодателството разделя страната, настояха демонстрантите