Германската полиция е арестувала асистент на член на Европейския парламент от крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ) по подозрение в "особено тежък случай" на шпионаж в полза на Китай, съобщиха от федералната прокуратура във вторник, цитирани от Ройтерс.

Джиан Г., служител на главния кандидат на АзГ на изборите за Европейски парламент през юни, Максимилиан Крах, е обвинен в предоставяне на информация на китайската разузнавателна служба за преговори и решения в Европейския парламент, се казва в изявление на прокурорите.

Г., който е живял в Брюксел, както и в източногерманския град Дрезден, също е шпионирал китайски опозиционери в Германия, казаха прокурорите. Властите го арестуваха в Дрезден в понеделник и обискираха апартаментите му.

"Той е обвинен в особено тежък случай за работа за чужда тайна служба", се казва в съобщението.

Говорител на АзГ каза, че новината е "много обезпокоителна".

"Но тъй като в момента нямаме допълнителна информация по случая, трябва да изчакаме по-нататъшното разследване на прокурорите.

Крах и китайското посолство не отговориха веднага на исканията за коментар.

Заподозреният беше арестуван в същия ден, в който трима германски граждани бяха арестувани по подозрение, че са работили с китайското Министерство на държавната сигурност (MSS) за предаване на технология, която може да се използва за военни цели.

Арестите бяха извършени седмица след като канцлерът Олаф Шолц пътува до Китай, за да окаже натиск върху Пекин за подкрепата му за руската военновременна икономика и да повдигне въпроси за кражба на интелектуална собственост и справедлив достъп до пазара.

Германското разузнаване иска повече правомощия срещу руската намеса

Германското разузнаване иска повече правомощия срещу руската намеса

Бюрокрация спъва работата на службите в Германия