Вътрешната шпионска агенция на Германия призова властите в страната да й осигурят повече правомощия за наблюдение на финансовите потоци на фона на нарастващите опасения относно потенциалното руско финансиране на регионални крайнодесни партии преди изборите за Европейски парламент, предава Ройтерс.

Въпреки че германското вътрешно министерство заяви през февруари, че работи върху адаптирането на съществуващото законодателство в този смисъл, въпросът придоби нова спешност след съобщение, че депутат от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" е получил пари от проруски новинарски портал.

"Надявам се да имам повече правомощия" за наблюдение на финансовите развития, каза на пресконференция ръководителят на германската агенция за вътрешно разузнаване Томас Халденванг.

"Това ще засегне всички области (на сигурността), защото ефикасността на действията на главните герои зависи, разбира се, и от това колко средства имат, но ние сме особено заинтересовани от финансовите потоци в десния екстремистки спектър."

Агенциите за сигурност на Германия са затруднени от бюрократични спънки отчасти поради тоталитарното минало в Източна Германия на страната и произтичащата от това предпазливост към държавно посегателство върху личната неприкосновеност, казват критици, включително бивши служители.

Германия обвини военен в шпионаж в полза на Русия

Германия обвини военен в шпионаж в полза на Русия

Естеството на информацията, която той се е опитал да предаде на Москва, не е уточнено.

Двама предишни ръководители на външната разузнавателна агенция заявиха миналата година, че германският апарат за сигурност се изражда в "беззъбо куче пазач, с намордник и оковано с желязна верига".

С нарастването на заплахите за сигурността след инвазията на Русия в Украйна и на фона на нарастващото китайско съперничество, те и други казват, че е време да се справят с тези ограничения и да дадат на шпионските агенции повече власт да си вършат работата.

Молбата на Халденванг дойде същия ден, когато трима германци бяха арестувани по подозрение, че са работили с китайските тайни служби за предаване на технологии, които могат да бъдат използвани за военни цели.

"(Други агенции) използват най-модерните комуникационни методи с най-модерната технология за криптиране и ние трябва да можем да действаме на същото ниво като нашите колеги", каза Халденванг.

"От законодателите зависи да намерят правилния баланс между гарантирането на свободата от една страна и сигурността от друга.

Германия арестува двама мъже, готвели военен саботаж от името на Русия
Обновена

Германия арестува двама мъже, готвели военен саботаж от името на Русия

Действията им имали за цел да подкопаят военната подкрепа, предоставена от Германия на Украйна