Китайският президент Си Дзинпин заяви, че двупосочните връзки с Германия ще продължат да се развиват стабилно, стига и двете страни да се уважават взаимно и да търсят "обща основа", като запазват различията, съобщава "Ройтерс".

"Трябва да разглеждаме и развиваме двустранните отношения по всестранен начин от дългосрочна и стратегическа перспектива", посочи Си пред германския канцлер Олаф Шолц в китайската столица Пекин.

Тридневното посещение на Шолц в Китай беше първото му, откакто миналата година правителството на германския канцлер предприе стратегия за "намаляване на риска", за да избегне прекаленото обвързване на Германия с втората по големина икономика в света.

"Докато и двете страни се придържат към взаимно уважение, търсят допирни точки, като запазват различията, общуват, учат се една от друга и постигат печелившо сътрудничество, отношенията им ще продължат да се развиват стабилно", увери Си.

Шолц заминава на посещение с висок залог в Китай

Шолц заминава на посещение с висок залог в Китай

Германският канцлер се надява да укрепи връзките в деликатен момент със САЩ и ЕС

Вчера Шолц подчерта, че конкуренцията между Китай и Германия трябва да бъде честна - въпрос, който се очаква да повдигне в разговорите си със Си, като същевременно предупреди да не се заема протекционистка позиция.

"В даден момент ще има и китайски коли в Германия и Европа. Единственото, което винаги трябва да е ясно, е, че конкуренцията трябва да бъде честна", подчерта Шолц пред студенти от университета Тонгджи в Шанхай.

"С други думи, да няма дъмпинг, да няма свръхпроизводство, да не се нарушават авторските права", поясни той.

Посещението на Шолц го отведе до големи китайски градове, като Шанхай и Чунцин.

Германските инвестиции в Китай достигнаха нов връх

Германските инвестиции в Китай достигнаха нов връх

Китай остава най-важният търговски партньор на Германия за осма поредна година

Към него се присъединиха високопоставени корпоративни служители на Германия, като Ола Калениус, председател на Mercedes-Benz, и Оливер Ципсе, главен изпълнителен директор на BMW, което подчерта значимостта на китайския пазар за най-голямата икономика в Европа.

Китайско-германските икономически отношения трябва не само да се развиват, но и да се разширяват, заяви на свой ред Калениус. "Оттеглянето от такъв голям пазар не е алтернатива, а по-скоро укрепване на нашата позиция", посочи той относно стратегията на своята компания в Китай.

Ципсе изрази подобно мнение за Китай - най-големият търговски партньор на Германия.

"Ние всъщност виждаме повече възможности, отколкото рискове", изтъкна той.

Си Дзинпин: Китайско-германското сътрудничество стана по-солидно и динамично

Си Дзинпин: Китайско-германското сътрудничество стана по-солидно и динамично

Китайският президент проведе видео разговор с Олаф Шолц