Сътрудничеството между Китай и Германия стана по-стабилно, солидно и динамично. Това обяви китайският президент Си Дзинпин пред германския канцлер Олаф Шолц по време на видео разговор днес, съобщава "Ройтерс".

Двамата проведоха широка дискусия, която засегна глобалната търговия, климатичните цели, войната между Израел и "Хамас", както и войната в Украйна. Шолц и СИ се съгласиха, че китайско-германските отношения се подобряват на няколко фронта. "Китайско-германската търговия се развива стабилно, двупосочният инвестиционен ентусиазъм е висок и сътрудничеството между двете страни става все по-стабилно, по-солидно и по-динамично", каза китайският президент, цитиран от държавната телевизия CCTV.

Шолц, който посети Китай миналия ноември при първото посещение на лидер на Г-7 в страната след пандемията от COVID-19, заяви, че "германско-китайските отношения са показали повече възможности и широки перспективи".

По време на разговорите Си изрази надежда, че Германия ще настоява Европейският съюз да "отстоява принципите на пазаризация и справедливост, да работи с Китай за поддържане на лоялна пазарна конкуренция и свободна търговия и да поддържа стабилността на глобалните промишлени и вериги за доставки".

Германия прие нова стратегия спрямо Китай

Германия прие нова стратегия спрямо Китай

Германия се нуждае от Китай, но и Пекин се нуждае от Европа

Китай е изправен пред разследване от страна на Европейския съюз за субсидиите за електрически превозни средства, както и заплахата от други разследвания, свързани с китайските производители на стомана и тяхната индустрия за вятърна енергия.

Според китайските държавни медии Си е казал още, че и двете страни трябва не само да развиват добри двустранни отношения, но и да защитават международния ред и мултилатерализма, както и да работят заедно за справяне с глобалните предизвикателства.

На срещата си през ноември миналата година и двамата лидери съвместно осъдиха заплахите за използване на ядрени оръжия при ескалацията на украинско-руския конфликт.

Този път Си посочи, че "независимо дали става въпрос за палестинско-израелския конфликт или войната в Украйна, за да се разреши първопричината, е необходимо да се мисли по-задълбочено върху въпросите на сигурността и да се насърчава изграждането на балансирана, ефективна и устойчива архитектура за сигурност".

Китай обвини ЕС в протекционизъм заради разследването за субсидиите за електромобили

Китай обвини ЕС в протекционизъм заради разследването за субсидиите за електромобили

То излага на риск германските производители на такива автомобили, които ги предлагат в Китай