Въпреки че резултатите все още са неофициални, словаците вече знаят имената на следващите си евродепутати, пише "Политико".

Прогресивна Словакия ще изпрати шестима представители в Европейския парламент, сред които Мартин Хойсик и Михал Виезик, които остават евродепутати. Към тях ще се присъединят бившият премиер Лудовит Одор, дипломатът Любица Карвашова и журналистите Вероника Цифрова Острихоньова и Лучия Яр.

Смер (Smer) също ще има свои представители, сред които са Ерик Калиняк, главен съветник на премиера Робърт Фицо, и Юдита Лашакова, бивша асистентка на Мирослав Радачовски. Политологът и самопровъзгласил се за проруски марксист Любош Блаха също ще бъде сред новите евродепутати. Досегашните евродепутати на Smer, Моника Беньова и Катарина Рот Неведалова, остават на постовете си.

Република (Republika) ще бъде представена от Милан Ухрик и Милан Мазурек, който през 2019 г. беше осъден за правене на расистки изявления срещу ромското население.

Глас-СД (Hlas-SD) ще има един представител в лицето на Бранислав Ондруш, държавен секретар в словашкото министерство на труда.

Християндемократическото движение (KDH) ще продължи да бъде представено от Мириам Лексман, която запазва мястото си.

Победа за Доналд Туск в Полша
Обновена

Победа за Доналд Туск в Полша

Към обяд 11,66% от имащите право на глас са взели участие - най-ниското ниво от десетилетие.