Полският премиер Доналд Туск и неговата партия Гражданска коалиция спечелиха голяма победа на днешните избори за Европейски парламент.

Гражданската коалиция взе 38,2 процента, докато опозиционната партия "Право и справедливост" (ПиС) спечели 33,9 процента, според резултатите от екзитпола, публикувани след края на гласуването в 21 часа и проведени от организацията Ipsos за новините на TVN24.

Това е първият път, в който партията на Туск побеждава ПиС в директна надпревара от 2015 г. насам. "Полша показа, че демокрацията триумфира тук", каза Туск след края на гласуването. "Благодарение на вашата твърдост Полша е лидер на ЕС."

Снимка 668833

Източник: ЕП

Крайно дясната партия Конфедерация е на трето място с неочаквано силни 11,9 процента. Дясноцентристкият Трети път, който е част от управляващата коалиция на Туск, е четвърти с 8,2 процента, което партийните лидери ще видят като разочароващ резултат.

Туск представи изборите като екзистенциална надпревара между проевропейската посока на неговото правителство и популистката ПиС - която Туск предупреди, че иска да отдръпне Полша от ЕС в момент, когато блокът е под заплаха от Русия.

Екзитполът прогнозира, че Гражданската коалиция ще спечели 21 от 53-те места в ЕП на Полша, ПиС ще вземе 19, Конфедерацията ще получи шест, Третият път ще вземе четири и левицата ще спечели три.

Крайнодясната Партия на свободата печели евроизборите в Австрия

Крайнодясната Партия на свободата печели евроизборите в Австрия

Данни от екзитпола в под заглавие