Властите на Катар са за мирно разрешаване на кризата в Украйна. Това заяви външният министър на Катар Мохамед бин Абдул Рахман Ал Тани, цитиран от ТАСС.

По време на среща с руския външен министър Сергей Лавров той призовава воюващите страни да не предприемат стъпки, които могат да доведат до ескалация на конфликта.

По думите му Катар подкрепя всички международни усилия, насочени към намиране на мирно решение на кризата в Украйна чрез диалог и дипломация.

Мохамед бин Абдул Рахман Ал Тани и Сергей Лавров също така обсъдиха въпроси на регионално и международно ниво, включително иранското ядрено досие, както и последните събития в Палестина, Йемен и Сирия.

Премиерът и външният министър на Катар проведоха среща с руския премиер Михаил Мишустин по-рано тази седмица. Мишустин посочи, че Руската федерация и Катар работят по съвместни проекти на обща стойност над 160 милиарда рубли, а сътрудничеството между Москва и Доха спомага за поддържането на баланса на световния газов пазар. От своя страна министър-председателят на Катар отбеляза ключовата роля на Русия в осигуряването на енергийната и продоволствената сигурност в света.

Доха възнамерява да засили сътрудничеството и координацията с Москва в различни области. Катар и Русия са свързани от общи интереси в областта на енергетиката и продоволствената сигурност.

Индонезия лансира мирна инициатива за Украйна

Индонезия лансира мирна инициатива за Украйна

Демилитаризирана зона и референдуми под егидата на ООН