Забележителна вкаменелост, съхраняваща последното хранене на млад тиранозавър, беше открита в Канада. Откритието на палеонтолозите показа, че тиранозавърът е имал вкус към праисторическата "бърза храна".

Това пише в. "Гардиън".

Докато тиранозаврите са били едни от най-страховитите динозаври, бродили по планетата, с възрастни масивни тела, огромни глави и смазващи костите ухапвания, младите са били доста по-слаби, с дълги кльощави крака, зъби като остриета и тесни черепи.

Дълго време се смяташе, че трансформацията е свързана с промяна в диетата, когато тиранозаврите узреят и се нуждаят от повече енергия: докато доказателства, включително следи от ухапвания по костите, предполагат, че възрастните са ловували и пирували с огромни тревопасни животни, то младите не са имали зъбният апарат, за да се справят с такава плячка.

Но това, което младите са дъвкали, е нещо като мистерия.

Сега грандиозна вкаменелост, представяща запазеното съдържание на стомаха на млад тиранозавър, предлага рядка представа за диетата им.

"Това наистина е първото солидно доказателство, което имаме за диетата или поведението на хранене при млад тиранозавър", каза д-р Дарла Зеленицки, съавтор на изследването в университета в Калгари.

Смята се, че находката датира отпреди около 75 милиона години, фосилът на младия Gorgosaurus libratus е открит в пустите земи на провинциалния парк на динозаврите, Канада, през 2009 г. от Дарън Танке, работещ в Кралския музей на палеонтологията Тирел.

Екипът казва, че младият тиранозавър е тежал около 350 кг, като анализът на растежните пръстени във фосилизираните кости предполага, че е умрял млад, на пет до седем години.

Но то не е умряло гладно.

"По време на подготвителния процес в края на 2010 г. Дарън забеляза малки кости на кокалчетата, които стърчаха от гръдния кош на тиранозавъра", каза д-р Франсоа Териен, куратор на палеоекологията на динозаврите в Кралския музей Тирел и съавтор на изследването .

Пишейки за списанието Science Advances, екипът съобщи, че вътре в гръдния кош са открили останките на два млади citipes: същества с размер на пуйка с глава като на папагал, но са били бързи с краката си с формата като при емуто.

Разликите в степента на увреждане на стомашната киселина предполагат, че citipes са били консумирани на две отделни хранения. Останките обаче са до голяма степен ограничени до задните крака, което предполага, че младият тиранозавър не е изял цялата си плячка.

Този ​​млад тиранозавър изглежда е имал апетит към бутчета на citipes. Една от възможностите е, че краката са най-месестата част от плячката, като черепът на младия горгозавър позволява прецизно хранене.

Въпреки че екипът каза, че не е ясно как е умрял тиранозавърът, изглежда, че е загинал в рамките на една седмица след последното си хранене.

Откритието е първият път, когато фосил на тиранозавър е открит със запазено съдържание на стомаха му. И има още един бонус към находката.

"Краката, налични в стомаха, представляват най-пълния познат скелет на citipes", каза Териен.