Парията на Найджъл Фараж, Reform UK, изпревари Консервативната партия на премиера Риши Сунак в социологическо проучване, проведено от YouGov за вестник Times, преди изборите във Великобритания на 4 юли, предава Ройтерс.

Според проучването, проведено между 12 и 13 юни сред 2211 души, Reform UK набира 19% подкрепа, което е увеличение спрямо предишните 17%, докато Консервативната партия остава на 18%.

Опозиционната Лейбъристка партия води в проучването с 37% подкрепа. Рейтингът на Reform UK се повишава след като Фараж, известен с успешната си кампания за излизане на Великобритания от Европейския съюз, обяви завръщането си в политиката и поемането на лидерството на партията.

"Това е повратната точка. Единствено загубен глас сега е гласът за консерваторите, ние сме съперниците на лейбъристите и потегляме," заяви Фараж във видео, публикувано в социалната мрежа X.

Малката дясноцентристка партия Reform UK, основана през 2018 г. като Партия "Брекзит", подкрепя популистки каузи като по-строги имиграционни закони. Въпреки изпреварването на Консервативната партия в последното проучване, партията на Фараж не се очаква да спечели много места в парламента, ако въобще спечели.

Подкрепата за Reform UK е сравнително равномерно разпределена в цялата страна, докато подкрепата за по-големите и по-утвърдени партии е по-концентрирана в географски области. Великобритания използва избирателна система, в която първият печели в съответния район, което означава, че партията на Фараж може да спечели милиони гласове в цялата страна, без да спечели нито един от 650-те индивидуални избирателни района на парламента.

Обвиниха мъж, замерял с камъни Найджъл Фараж

Обвиниха мъж, замерял с камъни Найджъл Фараж

Това е вторият подобен инцидент с Фараж този месец