Правителството на Нова Зеландия ще въведе законодателство, което да му позволи да налага санкции срещу Русия след нейното нахлуване в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Когато то бъде прието, това ще бъде първият път, когато Нова Зеландия ще наложи самостоятелни санкции на отделна държава.

Премиерът Джасинда Ардърн заяви, че ще се даде възможност за замразяване на руски активи в Нова Зеландия, ще се попречи на лицата и компаниите да прехвърлят парите и активите си в страната, за да избегнат санкциите, наложени от други държави, а също ще се забрани навлизането на яхти, кораби и самолети във водите или въздушното пространство на страната.

Правителството публикува и списък със 100 лица, на които е наложена забрана да пътуват до Нова Зеландия.

Сред санкционираните са руският президент Владимир Путин, министър-председателят Михаил Мишустин, министърът на външните работи Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу.

И Нова Зеландия осъди руските действия в Украйна

И Нова Зеландия осъди руските действия в Украйна

Правителството на Нова Зеландия е призовало руския посланик Георги Зуев

Преди новото законодателство Нова Зеландия можеше да прилага санкции само когато ги е наложил и Съветът за сигурност на ООН. Той обаче няма да може да санкционира Русия, тъй като Москва има право да наложи вето.

Ардърн посочи, че правителството е принудено да въведе новото законодателство поради ограниченията в настоящата многостранна система.

Ако имахме по-функционален Съвет за сигурност, нямаше да се сблъскаме с този проблем, подчерта тя.