От днес в Полша влиза в сила закон, който забранява тютюнопушенето на обществени места, съобщава lenta.ru.

Няма да се пуши в болниците, училищата, спортните клубове, спирките на обществения транспорт, детските площадки и местата за обществен отдих.

Разрешава се пушенето в барове, кафенета и нощни клубове, но само ако са устроени със специални помещения, в които има добра система за вентилация.

Според закона във фирмите и университетите също може да се пуши, но в специални изолирани зони.

За нарушители на закона са предвидени и глоби в размер на 500 злоти (160 долара). Организациите, които не са уведомили своите служите за забраната за тютюнопушене, ще бъдат глобени с 2 000 злоти или 600 долара.

Според направените проучвания в Полша живеят 9 милиона постоянни пушачи при население от 39 милиона души.

За приемането на този закон до голяма степен повлия и инициативата на Евросъюза, който планира от 2012 година да забрани тютюнопушенето на работните места във всички страни - членки на ЕС.

Полша стана 11 член на Евросъюза, който забранява пушенето на работните места. Първа бе Ирландия, където подобен закон влезе в сила през месец март 2004 година.

Тя бе последвана от Великобритания през лятото на 2007 година, а по-късно и от Италия, Испания, Литва. През 2008 година тютюнопушенето е барове и ресторанти бе забранено и в по-голямата част на Германия, както и във Франция и Португалия.